Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene este neplăcut surprins de decizia Kremlinului de a numi un reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria. MAEIE a emis un comentariu în care încearcă să dea o apreciere acţiunii ruşilor, prin care este încurajat separatismul transnistrean.
Iată ce constată MAEIE:
“Am luat act cu surprindere de această decizie a autorităţilor Federaţiei Ruse. Pe de o parte, decizia dată ar putea confirma importanţa pe care o acordă Federaţia Rusă procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Pe de altă parte, constatăm că această evoluţie nu a fost discutată în prealabil cu autorităţile moldoveneşti. Chişinăul va întreprinde acţiunile corespunzătoare prin canale diplomatice pentru a obţine clarificările de rigoare pe marginea acestei decizii care vizează direct o parte componentă a Republicii Moldova. Considerăm că acţiunile autorităţilor de la Moscova întreprinse în contextul reglementării conflictului transnistrean trebuie să se menţină în albia poziţiei oficiale a Federaţiei Ruse şi cadrului normativ bilateral şi multilateral bazat pe respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi bunelor relaţii existente între ţările noastre”.
Amintim că pe 15 martie, liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, s-a aflat într-o vizită la Chişinău, unde a asistat la un concert împreună cu premierul Vladimir Filat, cu care a avut şi o întrevedere privată. A fost pentru prima dată când un lider nerecunoscut al regiunii transnistrene s-a deplasat, însoţit doar ce câteva gărzi de corp, la Chişinău.
Şevciuk, care a câştigat alegerile prezidenţiale nerecunoscute din regiunea secesionistă din estul Republicii Moldova la sfârşitul lunii decembrie 2011, s-a pronunţat pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Chişinăul.
Filat şi Şevciuk au mai avut o întrevedere oficială la Odesa, la sfârşitul lunii ianuarie, iar în luna aprilie urmează să fie organizată o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean.
Câteva zile înainte de întrevederea Filat–Şevciuk de la Chişinău, viceprim-ministrul Eugen Carpov şi reprezentantul politic în reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Nina Ştanski, au avut o întrevedere de lucru în sediul Misiunii OSCE din oraşul Tighina. În cadrul întrevederii, a avut loc un schimb de opinii pe marginea perspectivelor de colaborare în direcţia consolidării încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, inclusiv privind reluarea transportului feroviar, normalizarea situaţiei în domeniul serviciilor poştale şi necesitatea intensificării activităţii grupurilor de lucru sectoriale. În acest sens, s-a convenit că pe data de 19 martie urmează să aibă loc o şedinţă comună a coordonatorilor grupurilor de lucru din Chişinău şi Tiraspol.
De asemenea, s-a pus accentul pe problema surselor radioactive scoase din uz, care se află la diverse întreprinderi din regiune. În scopul reglementării acestui subiect, în cadrul şedinţei a fost semnată o “Decizie protocolară cu privire la procedura de transport şi stocare a surselor radioactive, amplasate pe teritoriul Transnistriei”, iniţiativă promovată de mai mulţi ani de autorităţile de la Chişinău.
ОН, ЛЯНКА, ВЫПУСКНИК МОСКОВСКОЙ ШКОЛЫ ДИПЛОМАТИИ, ЕМУ ЧТО, НЕ ИЗВЕСТНЫ ПРАВИЛА ИГРЫ? А ПОТОМ ДЛЯ ЧЕГО ДЕЛАТЬ ЗАЯВЛЕНИЯ , КОТОРЫЕ ПОСТАВЯТ ТЕБЯ ПОСЛЕ В ПОЗЕ БУКВЫ ЗЮ. ЕСЛИ ЗНАЕШЬ ОТВЕТ НЕ ЛЕЗЬ В ЖОПУ!
wh0cd591923 <a href=http://buydiflucan.us.org/>buy diflucan</a> <a href=http://citalopramhbr20mg.us.org/>Order Citalopram</a> <a href=http://benadryl.us.com/>Benadryl</a>