În Moldova mai există un număr impunător de bolnavi care nu beneficiază de medicamente compensate de către stat, deşi au acest drept. Și mai grav este faptul că 76% dintre ei au poliţă de asigurare medicală, iar acest drept le-a fost încălcat.
Se întâmplă în condiţiile în care lista medicamentelor compensate total sau parţial de către stat este extinsă în fiecare an, se arată într-o analiză publicată de portalul e-sanatate.md, cu referire la datele studiului „Accesul la medicamente compensate în Republica Moldova”, realizat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS).
Potrivit studiului, mai puţin de o treime dintre respondenţii care aveau nevoie de medicamente compensate au declarat că au beneficiat de ele. Cei mai nedreptăţiţi în acest sens sunt bolnavii cu diferite forme de cancer, femeile însărcinate, copiii de până la cinci ani, pacienţii cu maladii renale, osteoarticulare, respiratorii şi anemii.
Astfel, bolnavii de cancer nu beneficiază de medicamente compensate de către stat în proporţie de 80%, deşi tratamentul lor este asigurat în totalitate de către stat. „Atrage atenţia cota semnificativă de pacienţii oncologici (80%), care ar trebui să fie asiguraţi complet cu medicamente finanţate din bugetul de stat şi care au declarat că au nevoie de medicamente suplimentare şi care sunt procurate de ei, nefiind incluse nici în lista medicamentelor compensate şi nici în cea acoperită de stat”, se precizează în studiu.
Femeile însărcinate, deşi formal sunt incluse în lista beneficiarilor de medicamente compensate, în realitate nu le primesc deloc. Astfel, în medie gravidele cheltuiesc pe parcursul sarcinii aproximativ 376 de lei. De asemenea, mamele cu copii până la cinci ani sunt printre cele mai puţin informate despre faptul că pot beneficia de medicamente compensate pentru odraslele lor.
Multe dintre ele au aflat în timpul studiului că au acest drept şi chiar au regăsit o serie de medicamente prescrise atât pentru cazurile de boală ale copilului lor, cât şi în timpul sarcinii.
Cercetarea mai arată că, din cauza costurilor mari, 13% dintre beneficiarii de medicamente compensate şi 24 dintre cei care nu beneficiază de ele au renunţat să le cumpere.
Cei mai mulţi dintre pacienţi care au nevoie de medicamente compensate de către stat sunt cei cu patologii ale sistemului cardiovascular, gastrointestinal şi osteoarticular. „O pondere semnificativă, şi anume 39% dintre persoane non-beneficiare de medicamente compensate, aveau cel puţin o maladie cronică. Conform tipului de maladie, cea mai frecventă era hipertensiunea – 32%, o altă maladie cardiovasculară (22%), problemă osteoarticulară cronică (21%), fiecare al cincilea are o maladie cronică gastrointestinală (20%) sau o maladie respiratorie cronică (19%)”, se precizează în studiu. Hipertensivii şi bolnavii de diabet zaharat sunt şi printre cei mai informaţi în privinţa accesului la medicamente compensate.
Acelaşi studiu arată că 21 la sută dintre moldovenii bolnavi care nu beneficiază de medicamente compensate, deşi ar trebui, suferă de patologii ale inimii. Fiecare al cincilea mai are şi probleme osteoarticulare cronice sau maladii gastrointestinale. Medicii de familie spun că pacienţii sunt nemulţumiţi de lista compensată de medicamente şi consideră că aceasta ar trebui revizuită, astfel încât să corespundă necesităţilor populaţiei.
„O parte dintre pacienţi nu sunt mulţumiţi de preţurile unor medicamente compensate parţial. Spun că acestea sunt prea scumpe, mai ales pentru persoanele cu venituri mici, cum ar fi şomerii, pensionarii. Continuă însă să le ia, pentru că nu au încotro. Totuşi, cred că lista medicamentelor compensate ar trebui revizuită”, a opinat medicul de familie Stela Cumpătă.
Autorii studiului afirmă că acoperirea cu medicamente compensate pentru populaţia asigurată este, deocamdată, insuficientă, or, această lipsă a accesului la medicamente compensate la nivel de tratament în ambulatoriu reduce atractivitatea poliţei de asigurare medicală pentru populaţie. „Evaluările recente ale OMS în domeniul accesului la medicamente au scos în evidenţă faptul că lista este foarte limitată şi pacienţii cu maladii cronice şi vârstnicii nu sunt protejaţi suficient”, precizează aceştia.
FLUX, după Sănătate Info
FLUX
Cita dreptate aveti, doar as mari cel putin inca odata suma de bani cheltuita da toate categoriile de bolnavi pentru procurarea medicamentelor care ar trebui sa fie gratuite. Si in plus mai nou medicii indica pacientilor la ce farmacii sa mearga "chipurile sunt mai ieftene".In medicina intradevar e mare bardac. Nu inteleg de ce mai depun juramintul lui Hipocrates.
Such a deep <a href="http://zhrpmxviz.com">anwser!</a> GD&RVVF
Dag nabbit good stuff you whpneersiappprs! http://uszxctuz.com [url=http://gpppibadutp.com]gpppibadutp[/url] [link=http://wfllaayt.com]wfllaayt[/link]
I feel <a href="http://ugcxfmaykck.com">saietfisd</a> after reading that one.