Preafericirea Sa Patriarhul Daniel al României a trimis o scrisoare Patriarhului Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, în care îşi exprimă sprijinul faţă de iniţiativele Patriarhiei Moscovei legate de protejarea şi promovarea principiilor Evangheliei şi ale tradiţiei creştine în societate. Textul este redat mai jos.
Săptămâna aceasta am asistat la un nou spectacol grotesc al cărui final ne-a lăsat un gust acru-amărui în gură. Iarăşi am fost puşi în situaţia să privim neputincioşi la un fenomen care ne macină de ceva vreme societatea şi al căror protagonişti sunt, ca de obicei, iresponsabilele noastre autorităţi. Aproape că ne-am obişnuit deja să vedem cum cei pe care i-am ales să ne conducă calcă în picioare, cinic şi fără jenă, valorile noastre sacre, compromiţând în mod pervers puţinele idealuri care ne-au mai rămas.
Recent, ziarul Timpul, a publicat o investigaţie care-l vizează la modul direct pe primarul general Dorin Chirtoacă. În esenţă, era vorba despre decizia abuzivă a primarului de a oferi un teren de 3609 metri pătraţi pentru suma de 1 milion 20 de mii de lei, adică preţul unui apartament cu trei camere dintr-o zonă bună a oraşului.
Mihai Ghimpu este tot mai puţin convingător atunci când încearcă să vorbească despre totalul său dezinteres pentru funcţii şi ataşamentul necondiţionat faţă de interesul naţional. „Legăturile primejdioase” cu Vlad Plahotniuc îi lasă tot mai puţin teren de manevră, îl fac vulnerabil, îl impun să se justifice, să fie inconsecvent şi chiar ridicol. Tot mai des, acesta este nevoit să se dezică public de anumite afirmaţii şi pretenţii anterioare. Recenta sa apariţie la televiziunea lui Plahotniuc, se pare, a urmărit un singur scop – şeful liberalilor a trebuit să spună clar şi pe cât posibil de convingător, că nu mai pretinde la locul din prezidiul Parlamentului, ocupat abuziv de cel mai democrat dintre democraţi.
Am urmărit circul legat de construcţia bisericii din faţa Centrului de afaceri Kentford. Să spun din start: poziţia primăriei a fost una îngrozitoare, parcă din seria deja cvasicelebrelor răzgândeli moldoveneşti. Nu mi se pare absolut deloc normal ca primarul să afle lucruri noi din presă despre un proiect aprobat la primărie. Dacă răzgânditul lui este motivat, cineva ar trebui să plătească pentru incompetenţă.
Tinerii din Republica Moldova trebuie să aibă o organizaţie, un centru în afara politicului, cum era în perioada sovietică Uniunea Tinerilor Comunişti (comsomolul), unde să primească susţinere. Despre aceasta a declarat pentru noi.md fostul preşedinte al Republicii Moldova şi fostul şef al comsomoliştilor moldoveni din perioada sovietică şi, ulterior, prim-secretar al Comitetului Central al RSS Moldoveneşti, Petru Lucinschi. Afirmaţiile au fost făcute în contextul aniversării a 94 de ani de la constituirea organizaţiei.
Admiraţia şi nostalgia lui Petru Lucinschi pentru comsomol şi, în general, pentru trecutul comunist nu este de mirare. Şi cred că nici de condamnat nu e, omul poate fi înţeles – cei mai frumoşi ani ai vieţii sale, tinereţea întreagă, şi-a petrecut-o fiind mare nacialnik în comsomol şi în Partidul Comunist al Uniunii Sovietice. Deci, aici totul este clar.
(Fragment din interviul acordat de Iurie Roşca pentru noi.md, în care fostul lider al PPCD comentează numirea lui Mihai Balan în funcţia de director SIS)
Apar câteva semne de întrebare. Domnul Mihai Balan, printre altele, face parte din nomenclatura sovietică şi de partid. A fost şi secretar de partid vreo 6 ani. Domnul Mihai Balan nu s-a remarcat cu nimic nici la Ministerul de Externe. A fost un mic birocrat. A condus tot felul de departamente pentru relaţii consulare şi aşa mai departe. Dar, Mihai Balan a avut o carieră îndelungată de ambasador în Israel. Întrebarea retorică este: ce a făcut Mossadul cât domnul Balan a fost acolo, nu cumva l-a racolat?
[detalii]»Marele lingvist Valentin Mândâcanu, autorul monumentalului eseu „Veşmântul fiinţei noastre”, care a declanşat, la sfârşitul anilor ’80, mişcarea de eliberare naţională în Basarabia, s-a stins din viaţă luni, 29 octombrie, la vârsta de 82 de ani. „Ostaşul limbii române”, cum a fost numit omul de cultură, jurnalistul şi lingvistul Valentin Mândâcanu, a fost petrecut pe ultimul drum miercuri, 31 octombrie, fiind înhumat la Cimitirul Central din strada Armenească.
Prin 1979, după ce absolvisem şcoala, mama mea, învăţătoare de geografie, mă dăduse pe mâna celebrei învăţătoare de limbă română Elena Vasilache, cea care fusese dată afară din învăţământ pentru naţionalism. Anume în casa Elenei şi a lui Boris Vasilache am aflat despre Valentin Mândâcanu. Tot acolo am aflat şi despre fostul deţinut politic Alexandru Şoltoianu, care, după şaisprezece ani de puşcărie, a fost lăsat să se stabilească la Tiraspol. Familia Vasilache şi părinţii mei se cunoşteau încă din tinereţe, de la Teleneşti.
Dacă suntem acum cei care suntem – vorbitori de limbă română într-un spaţiu vitregit de soartă, cu un spirit naţional hăituit de străini de-a lungul a cinci decenii — acest miracol se datorează şi operei lui Valentin Mândăcanu, Crezului său neclintit, sincerităţii totale, dezarmante, cu care e ataşat de românism.
Vlad POHILĂ
Limba este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită să fie păstrat cu sfinţenie de generaţiile ce-l primesc. Ea este cartea de nobleţe, testimoniul de naţionalitate al unui neam; semnul caracteristic prin care membrii aceleiaşi familii se recunosc în marea diversitate a popoarelor din lume...
Vasile Alecsandri
[detalii]»Generaţiile se deosebesc între ele după gradul oboselii sufleteşti. Fenomenul acesta ni se dezvăluie în atitudinile generaţiilor, în orientările lor, în alegerea exponenţilor, a liderilor etc. Înclinaţia spre valori materialiste, diminuarea idealităţii, absenţa idealurilor, atracţia zeflemelei, respingerea identificărilor cu eroii unei colectivităţi ori cu martirii şi sfinţii ei, cu marile sale personalităţi exemplare, diminuarea credinţei, uitarea tradiţiilor, dispreţuirea obiceiurilor etc. sunt, toate, expresia oboselii sufleteşti a unei generaţii. Nevoindu-se într-o gesticulaţie grandilocventă, subtilizând pe sofalele trândăviei, mahmură în dimineaţa vieţii ei, o asemenea generaţie îşi va strâmtora până la desfigurare sufletul şi eu-l social deopotrivă. Câtă nepreţuită învăţătură se tezaurizează, iată, în lecţia succesiunii generaţiilor.
Pe 31 octombrie, exact în ziua în care a fost petrecut pe ultimul drum marele lingvist şi eseist Valentin Mândâcanu, prim-vicepreşedintele Parlamentului, şeful de facto al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a postat pe pagina sa de Facebook un text, din care reproducem câteva enunţuri:
Invitatul nostru de astăzi este Ion Duminică, doctor în politologie, preşedintele Asociaţiei Romilor Creştin-Democraţi, un tânăr a cărei formare şi ascensiune în viaţa politică a început în rândul Organizaţiei de Tineret Noua Generaţie.
22.X.2012
…Colegul Donatas Petrošius îmi vorbea cu o anumită veneraţie de timpurile când Lituania se mai închina zeităţilor păgâne şi nu vibra la invocarea de către mine a ideii că, dacă am fi fost catolicizaţi şi noi, românii, destinul ne era cu totul altul. Pentru că, într-un mod sau altul, catolicizarea Lituaniei a însemnat şi dependenţa ei (fără… independenţă) ba de nemţi, ba de polonezi (şi aceştia catolici), care, având ambiţii imperial-colonizatoare, atentau la suveranitatea balticilor, supunându-i deznaţionalizării.
[detalii]»Printr-o hotărâre de Guvern aprobată miercuri, 31 octombrie, s-a decis că anul 2013 va fi Anul Spiridon Vangheli. Guvernul a aprobat această hotărâre luând în calcul importanţa operei literare a scriitorului, precum şi contribuţia la educaţia tinerei generaţii, aportul considerabil la dezvoltarea literaturii naţionale şi universale.
Muzeul Naţional de Artă a Moldovei, Galeria Parter, a vernisat ieri, 1 noiembrie, expoziţia personală a pictorului Oleg Rubinştein.
Sâmbătă, 3 noiembrie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” (TNOB) va avea loc un concert cu genericul „La Passione dell’amore”, organizat în memoria primadonei Maria Bieşu.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford susţin că sunt foarte aproape de a decoda cel mai vechi sistem de scriere nedescifrat din lume, scrie BBC. Este vorba despre un sistem de scriere numit proto-elamit, folosit aproximativ în perioada anilor 3200 î.Hr. şi 2900 î.Hr. într-o regiune din sud-vestul Iranului modern şi care nu a putut fi descifrat de cinci milenii.
Vitamina D se mai numeşte şi vitamina antirahitică, deoarece combate rahitismul la copii. Face parte din grupul vitaminelor liposolubile, adică e absorbită de grăsime.
Încrederea tot mai mare cu care ne bazăm pe smartphone-urile pe care le folosim ne face predispuşi într-o mai mare măsură la îmbolnăvire, întrucât telefoanele mobile reprezintă spaţii de dezvoltare pentru bacterii, avertizează doctorii.
Femeile care beau zilnic sucuri carbogazoase prezintă un risc cu peste 80% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral decât cele care nu consumă astfel de lichide.
Cercetătorii americani au identificat o mutaţie genetică ce prelungeşte considerabil viaţa pacienţilor suferind de cancer colorectal care primesc doze regulate de aspirină, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine (NEJM), informează AFP.
Bărbaţii tineri care mănâncă mai mult de trei felii de brănză pe zi riscă să nu mai poată avea copii, arată un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Havard, SUA.