Elevii din şcolile primare şi gimnaziale vor intona Imnul de stat la începutul fiecărei săptămâni. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat ieri, în cadrul şedinţei Guvernului. Imnul de stat „Limba Noastră” va fi tipărit în Abecedar, dar şi în manualele şcolare. Iniţiativa a venit din partea Ministerului Justiţiei, însă a fost avizată negativ de Ministerul Educaţiei. Proiectul urmează să fie supus votului în Parlament.
Circa 20 de cetăţeni ai Republicii Moldova, printre care şi câţiva businessmeni notorii, figurează în calitate de directori sau/şi acţionari ai companiilor offshore înregistrate pe Insulele Virgine Britanice. Afacerile necunoscute ale oamenilor de afaceri sunt scoase în vileag de documentele confidenţiale obţinute de International Consortium for Investigative Journalism şi analizate în cadrul proiectului OffshoreLeaks, la care Centrul PARTICIP a avut acces.
19. Un model demn de urmat
Pentru a da unele repere de bază modelului economic spre care trebuie să tindă ţara noastră, prezint mai jos câteva elemente conceptuale fundamentale, preluate din lucrarea celebrului economist american David C. Korten „Marea cotitură. De la imperiu la comunitatea terestră”:
[detalii]»Chiar în ziua în care societatea moldovenească sărbătorea Ziua Independenţei, o televiziune de la Chişinău (Jurnal TV) relata despre un caz care developează situaţia jalnică în care a ajuns ţara noastră în cel de-al 22-lea an de independenţă. Independenţa Republicii Moldova a fost proclamată pe 27 august 1991, dar a fost, cu adevărat, cucerită în primăvara şi vara anului 1992, în timpul confruntărilor sângeroase de la Nistru. Acel război, în care au căzut zeci de poliţişti, voluntari şi soldaţi, a fost numit Războiul Independenţei. Dar iată că acum, după 20 de ani de la acel război, constatăm că soldaţii Armatei Naţionale, în loc să stea la straja ţării cu arma în mâini, sunt trimişi să pască oile.
După embargoul politic din 2006 aplicat de Federaţia Rusă, exportul fructelor şi legumelor din Moldova le-a făcut din ochi mai multor potlogari aciuaţi la sau pe lângă puterea de la Chişinău. Acestora le fac din ochi banii munciţi cu transpiraţia producătorilor agricoli. În fiecare sezon, Moldova trimite în Federaţia Rusă peste o sută de mii de TIR-uri cu fructe şi legume. Potlogarii deprinşi să trăiască, de ani buni, din aşa-zisele „otkaturi” (gheşefturi – n.n.) strânse de pe spatele producătorilor, salivează la văzul acestor cifre…
Publicaţiile plasate pe „voxpublika” denotă, pe de o parte, interesul pe care-l ai pentru tema abordată, pe de altă parte, însă, incompetenţa de care dai dovadă tratând acest subiect.
[detalii]»În ce măsură construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni va fi în stare să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova în condiţiile în care însăşi România importă gaze naturale de la Gazprom?
Dacă spunem astăzi, când marcăm 22 de ani de la proclamarea Independenţei, că Republica Moldova nu este un stat cu adevărat independent, ne referim, în primul şi în primul rând, la lipsa de independenţă economică. Nici măcar la faptul că pe teritoriul ţării noastre staţionează trupe militare străine, fapt care, evident, subminează independenţa ei, nu este atât de grav, cât dependenţa economică. Ţara noastră, practic, nu are economie, iată de ce cetăţenii ei pleacă de acasă şi merg să-i slugărească pe europeni sau pe ruşi, care sunt mai bogaţi, care au industrii, au economii funcţionale, chiar dacă se confruntă şi ei acum cu o mulţime de probleme.
Ţara cu un şomaj ce depăşeşte 27%, cu nivel record de credite neperformante şi multe datorii externe găseşte o modalitate inedită de a încerca să iasă din impasul economic în care se află. Mizând pe clima mediteraneană şi pe faptul că are parte, aproape tot timpul anului, de zile însorite, Spania s-a gândit să scoată bani din… soare, potrivit Forbes.
Washingtonul analizează o eventuală intervenţie militară împotriva regimului sirian.
Şeful diplomaţiei americane John Kerry a afirmat luni, 26 august, că folosirea armelor chimice în apropiere de Damasc la 21 august este “de necontestat”. Kerry a declarat că Siria va da socoteală pentru folosirea de arme chimice împotriva populaţiei civile. Casa Albă a afirmat marţi că regimul sirian este responsabil de un recent atac chimic sângeros şi a promis publicarea unui raport al serviciilor de informaţii, până la sfârşitul săptămânii, care va dovedi acest lucru, relatează AFP.
[detalii]»În pofida faptului că ameninţarea privind bombardarea Siriei devine pe zi ce trece tot mai apropiată de realitate, locuitorii capitalei siriene nu-şi pierd, se pare, speranţa în diplomaţia internaţională.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat ieri că ţara sa se va apăra împotriva oricărui atac, în contextul în care o serie de ţări occidentale îl acuză că a folosit arme chimice şi ameninţă cu o intervenţie militară, transmite AFP.
30.X.1991
Regină pe şatră… Abia acum aflu că poezia „Ţiganca”, ce deveni textul celebrei romanţe cântată de Ioana Radu, a fost scrisă de Artur Enăşescu în octombrie 1919, în gara Săruleşti. Această perlă de inimă albastră pare şi mai apropiată de noi şi dintr-un alt motiv, tragic: muzica îi aparţine învăţătorului şi aviatorului Ionel Fernic, căzut în munţii Carpaţi, nu departe de Cernăuţi.
[detalii]»În cadrul Proiectului educaţional internaţional “Lumea nemuritoare a lui Guguţă”, iniţiat de Asociaţia Culturală “Pro Basarabia şi Bucovina” Botoşani, elevi ai unor şcoli din Republica Moldova, Ucraina şi România au realizat picturi inspirate de operele scriitorului Spiridon Vangheli. Cele mai reuşite lucrări au fost expuse la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene “Mihai Eminescu” din Botoşani. Aici au fost reunite picturi ale elevilor de la şcolile din Oprişeni, Voloca, Stăneşti, Herţa şi Târnauca, din regiunea Cernăuţi, Ucraina, alături de cele ale copiilor de la liceele “Gheorghe Ghimpu” şi “Elimul Nou” din Chişinău, “Mihai Eminescu” din Drochia, ai membrilor Asociaţiei “Arta pentru toţi” din Cojuşna, precum şi creaţii ale elevilor şcolilor nr. 7 şi 11, ai Liceului de Artă din Botoşani şi ai unor şcoli din satele botoşănene.
În perioada 27 august – 1 septembrie 2013, Centrul de Dramaturgie Contemporană (CDC) din Chişinău, în parteneriat cu Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM), desfăşoară prima ediţie a Festivalului Internaţional de Dramaturgie Contemporană „Verbarium”.
În perioada 27 august-22 septembrie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei puteţi admira expoziţia „Artă contemporană. Achiziţii recente”. Aceastase înscrie în şirul de evenimente organizate cu prilejul sărbătorilor naţionale Ziua Independenţei (27 august) şi Limba noastră (31 august). Expoziţia prezintă o serie de lucrări care au completat patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei în perioada anilor 2010-2013 – opere valoroase de artă contemporană naţională şi din străinătate realizate în perioada anilor 1972-2013. Operele sunt semnate atât de plasticieni consacraţi precum Valentina Rusu-Ciobanu, Eleonora Romanescu, Elena Bontea, Marin Gherasim, Dimitrie Peicev, Sergiu Cuciuc, Ion Sfeclă, Vladimir Palamarciuc, Tudor Zbârnea, Mihai Ţăruş, Teodor Buzu, Leonardo Guţu, Gabriele Lockstaedt, Toshio Yoshizumi ş.a., cât şi de reprezentanţi ai tinerei generaţii, precum Luminiţa Radu, Diana Tudose etc.
În perioada 31 august – 3 septembrie curent, la Chişinău se va desfăşura cea de-a XXII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte.
[detalii]»“Libertatea călătoriei deschide mintea către nişte posibilităţi nelimitate. Dacă nu faci nimic neaşteptat, nimic neaşteptat nu ţi se va întâmpla.”
Fay Weldon
De la tortilla, temple, palmieri şi avocado, la tequila, plaje, piramide, mariachi şi chili ... pe toate le vom descoperi în Ciudad de Mexico. Construit pe locul capitalei aztecilor, păstrând ruinele a 5 temple, este acum unul dintre cele mai mari aglomeraţii urbane de pe mapamond, fiind, totodată, şi unul dintre oraşele cele mai vizitate de către turiştii veniţi de prin toate colţurile lumii pentru a explora misterele şi tradiţiile acestui popor cu sânge fierbinte. Oraşul Mexic este străjuit de doi vulcani, dintre care unul încă activ, iar frica de o nouă erupţie le insuflă, probabil, locuitorilor dorinţa de a trăi intens fiecare clipă.
[detalii]»Diana Maftei este o femeie împlinită pentru că este mamă de gemeni şi are alături un soţ minunat. Elegantă, mereu pusă pe acţiune, este genul de persoană care nu se mulţumeşte cu rutina. Vă invit să cunoaşteţi o femeie puternică, care consideră că, citându-l pe Tolstoi, „trăim pentru noi doar atunci când trăim pentru ceilalţi”.