Acasa Autori Despre Flux Abonamente Publicitate Contacte
Ediţia de Vineri
Cauta...
Important
Eveniment
Actual
Editorial
Fiat LUX
Economic
Politic
Social
Anchetă
Investigaţii
IN MEMORIAM
Punct de vedere
Interviu
Extern
Sănătate
Cultură
Magazin
Siesta
Util
VOX POPULI
Ziarul FLUX
Mapamond culinar

Numărul curent:
05 iunie 2015
Ediţia de Vineri Nr. 201520
Prima pagină:

BLOGURI
PARTENERI
Ziarul FLUX
e-FLUX
 
[detalii]»
Vizualizari:1176   Comentarii:0


Actual
Plahotniuc a plecat, dar nu de tot

Declaraţia lui Vladimir Plahotniuc privind demisia sa din Parlament şi intenţia de a plonja direct pe întinsurile patriei, în mijlocul poporului, au provocat diverse interpretări, au iscat comentarii şi supoziţii, toate conţinând o doză mai mică sau mai mare de adevăr.

[detalii]»
Vizualizari:1264   Comentarii:18


Important
Nu vindeţi străinilor moşia strămoşilor

COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi, 29 octombrie, Partidul Popular Creştin Democrat a depus demersuri pe numele conducătorilor de prim rang ai ţării, în care se menţionează următoarele:

„Apelez la Dumneavoastră în legătură cu o problemă vitală pentru poporul şi pentru statul nostru. Este vorba de înţelegerile care urmează să fie semnate de exponenţii actualei puteri la Summitul de la Vilnius.

[detalii]»
Vizualizari:1146   Comentarii:12


Actual
Şevciuk: Moldova şi Transnistria trebuie “să divorţeze” în mod civilizat

Premierul Iurie Leancă şi liderul regiunii transnistrene Evgheni Şevciuk s-au întâlnit, miercuri, 30 octombrie, la Landshut, Germania. Întrunirea a avut loc în cadrul conferinţei „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”.

[detalii]»
Vizualizari:950   Comentarii:7


Politic
Patimi revoluţionare sau Back in the USSR

Guvernanţii se debarasează greu (dacă se debarasează) de ticurile de nomenclaturişti sovietici, pentru că acestea par să le fi intrat în sânge la nivel de cod genetic. Periodic, cei care au apucat respectivele timpuri, care au mărşăluit încolonaţi prin faţa iubiţilor conducători, au fost mânaţi cu turma pe la tot felul de mitinguri de condamnare sau, după caz, de aprobare, au fost impuşi să semneze în tot felul de liste, din convingeri intime, pentru a blama sau a se solidariza, au tot mai des senzaţia de revenire în timp. Actualii (la fel de iubiţi) conducători, relativ tineri, cu pretenţii de elite, cu vederi profund europene, democraţi până în măduva oaselor şi şcoliţi prin capitale europene, dau dovadă de o ramoleală caracteristică secretarilor generali din ultima perioadă a fostului imperiul.

[detalii]»
Vizualizari:1113   Comentarii:6


Politic
Oamenii de afaceri, departe de a fi auziţi de Ministerul Finanţelor

Modificările şi completările la politica bugetar-fiscală pentru anul 2014 sunt în spiritul politicilor „punitive”, bazate pe sancţionarea şi penalizarea agenţilor economici. În consecinţă, obiectivele autorităţilor de a diminua ponderea economiei tenebre şi lupta cu corupţia nu sunt atinse. Cel puţin asta consideră reprezentanţii mediului de afaceri, care sunt de părere că Ministerul Finanţelor mimează o deschidere faţă de propunerile venite din partea oamenilor de afaceri, continuând să ducă o politică în detrimentul dezvoltării businessului.

[detalii]»
Vizualizari:1073   Comentarii:3


Politic
”Civilizaţia” în calitate de concept ideologic

Necesitatea unei definiţii mai exacte

În cercurile intelectuale, ştiinţifice, ca şi în cele ale opiniei publice nu există vreun consens asupra noţiunii de ”civilizaţie”. Ca, de altfel, şi asupra altor termeni fundamentali. Asta decurge din sensul fundamental al epocii noastre, una de tranziţie de la Modernitate la Postmodernitate, ceea ce afectează în mod substanţial câmpurile semantice şi formele lingvistice. În plus, aşa cum ne aflăm anume într-un stadiu de tranziţie care încă nu s-a încheiat, conceptele sunt dominate de o inimaginabilă confuzie; unii interpretează termenii obişnuiţi pe vechi; alţii, simţind nevoia unor mutaţii semantice, deja privesc spre viitor (care încă n-a sosit); cineva se dedă fanteziilor (posibil, apropiind viitorul sau, pur şi simplu, căzând în nişte halucinaţii individualiste irelevante); altcineva s-a încurcat definitiv.

[detalii]»
Vizualizari:1364   Comentarii:9


Important
Vameşi reţinuţi, cu identitate protejată?

Săptămâna trecută, după descinderea spectaculoasă de la Vama Leuşeni, izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie devenise neîncăpător, potrivit afirmaţiilor şefului Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu. Acesta chiar presupunea că numărul persoanelor reţinute ar putea creşte, astfel încât să fie necesară repartizarea „în izolatorul de detenţie preventivă al MAI”. Dacă în privinţa numărului de persoane reţinute situaţia a fost mai mult sau mai puţin clară (32 de vameşi şi poliţişti de frontieră, 28 dintre care puşi sub învinuire), autorităţile au fost mai secretoase atunci când a venit vorba despre identitatea acestora. De prin diverse surse, în presă au apărut câteva nume care nu au fost confirmate însă de structurile autorizate. Ceea ce ne face să credem că s-a jucat, mai degrabă, un spectacol bine regizat, „dedicat” Summitului de la Vilnius şi oficialilor europeni care cer insistent rezultate palpabile în lupta cu corupţia.

[detalii]»
Vizualizari:1159   Comentarii:1


Scandalos
În schemele piramidale, mita colectată ajunge la „vârfuri”

Fostul premier Ion Sturza consideră că după reuniunea de la Vilnius, instituţiile europene vor impune condiţii mai dure pentru Republica Moldova. Într-un interviu pentru radio Europa Liberă acesta afirmă că „condiţionalităţile vor fi schimbate” pentru că populaţia se va întreba, ce înseamnă concret, pe plan intern, integrarea europeană. Şi oamenii ar putea ajunge la concluzia că nu se schimbă nimic, conchide Sturza.

[detalii]»
Vizualizari:962   Comentarii:4


Anchetă
Jucăriile care ucid. Oamenilor nu le pasă de oameni

Suntem într-o perioadă în care clasa politică este antrenată într-o competiţie a desfăşurării acţiunilor de stradă, un fel de culturism politic. Puterea, reprezentată de trei formaţiuni politice, PLDM, PD şi liberalii reformatori ai lui Ion Hadârcă, îşi va arăta muşchii pe 3 noiembrie, când va organiza un miting în susţinerea aderării Republicii Moldova la UE. De fapt, mitingul va fi în susţinerea puterii, adică guvernanţii vor ieşi să manifesteze, să-şi încordeze bicepşii, în susţinerea lor. O stupiditate, în fond, dacă ţinem cont de faptul că guvernanţii au toate pârghiile politice, administrative şi economice ca să schimbe lucrurile în ţară după cum găsesc ei de cuviinţă. Protestul este instrumentul opoziţiei. Pe de altă parte, opoziţia comunistă, care de mai mult timp ameninţă să organizeze o revoluţie, şi în câteva rânduri deja şi-a scos toboşarii în stradă, declară că pe 3 noiembrie va organiza o contramanifestaţie la cea anunţată de autorităţi. În fond, tot o demonstraţie de forţă.

[detalii]»
Vizualizari:2607   Comentarii:4


Punct de vedere
De ce nu urmează România exemplul Ungariei?

Aşa cum era de aşteptat, recenta vizită în SUA a şefului Executivului de la Bucureşti a confirmat faptul că România este în momentul de faţă o ţară săracă, depopulată şi resemnată. În acest context, oficialul român s-a comportat la Washington la fel ca şi predecesorii săi fanarioţi atunci când îşi cumpărau de la Istanbul dreptul de a jefui nestingheriţi Valahia sau Moldova.

[detalii]»
Vizualizari:4018   Comentarii:6


Extern
SUA: Peste 500 de copii mor anual în incidente armate

Numărul copiilor şi adolescenţilor americani care mor în urma rănilor provocate de arme de foc a crescut îngrijorător în ultimii 10 ani, se arată într-un studiu recent realizat în SUA şi prezentat în cadrul unei conferinţe a Academiei Pediatrice Americane, în Orlando, Florida.

[detalii]»
Vizualizari:976   Comentarii:3


Punct de vedere
De la multiculturalism la neonazism

(“Zorii Aurii” – un exemplu al ascensiunii neonazismului în Europa)

După ce multiculturalismul a falimentat în Europa, iar arhitecţii UE încă sunt în căutarea unei strategii privind coexistenţa identitară paşnică pe continent, vacuumul ideologic este rapid umplut de viziunile ultranaţionaliste şi neonaziste. Am scris şi în alte câteva articole despre reanimarea curentelor extremiste în ţările europene („Revenirea la naţional-socialism?” şi „Ultranaţionalismul – „Pasărea Phoenix” a Europei”). Ratingul deosebit de înalt înregistrat de Frontul Naţional francez în această toamnă vorbeşte despre un trend evident al ascensiunii forţelor de dreapta şi acest trend este valabil în mai toate ţările europene. Diversitatea etnorasială şi varietatea culturală şi religioasă nu mai sunt privite ca un simbol al civilizării şi armoniei, ci ca o ameninţare pentru identitatea autentică a populaţiei majoritare dintr-o ţară sau alta.

[detalii]»
Vizualizari:1417   Comentarii:1


Extern
Directorul serviciilor secrete americane: Spionarea liderilor străini este un „principiu” al serviciilor de informaţii

Cunoaşterea intenţiilor liderilor străini este un „principiu fundamental” pentru orice serviciu de informaţii, a apreciat marţi, 29 octombrie, directorul comunităţii serviciilor de informaţii din SUA (DNI), James Clapper, fără a evoca o eventuală interceptare a comunicaţiilor Angelei Merkel.

[detalii]»
Vizualizari:721   Comentarii:1


Extern
Tunelul care va face legătura dintre Asia şi Europa, o construcţie ambiţioasă de 4 miliarde de dolari

Turcia a inaugurat marţi, 29 octombrie, un tunel de cale ferată construit pe sub Strâmtoarea Bosfor, care va face legătura între două continente, Asia şi Europa. Proiectul a necesitat o investiţie totală de 4 miliarde de dolari, subliniază BBC.

[detalii]»
Vizualizari:785   Comentarii:1


Extern
„Silicon Valley” rus, proiectul eşuat al lui Dmitri Medvedev?

Parchetul rus a anunţat miercuri, 30 octombrie, deturnări masive de fonduri şi alte încălcări ale proiectului privind construcţia unui „Silicon Valley” rus, un proiect de suflet al actualului prim-ministru Dmitri Medvedev, fost preşedinte în perioada 2008-2012. Prejudiciul s-ar putea ridica la aproximativ 3 miliarde de euro, relatează AFP.

[detalii]»
Vizualizari:739   Comentarii:3


Magazin
Facebook pretinde că ştie dacă o relaţie romantică poate fi de durată sau nu

Facebook poate prezice dacă te vei despărţi de persoana iubită, arată un studiu care dezvăluie secretul unei relaţii de durată.

Mai nou, secretul unei relaţii romantice nu este scris în stele, ci în forma reţelei sociale a unei persoane. O nouă cercetare realizată de Jon Kleinberg, informatician la Universitatea Cornell, şi Lars Backstrom, inginer la Facebook, dezvăluie că reţeaua socială a unei persoane poate dezvălui identitatea partenerului romantic şi poate chiar să prevestească dacă relaţia se apropie de sfârşit.

[detalii]»
Vizualizari:850   Comentarii:1


Extern
Cirque du Solei va fi amendat după ce o acrobată a murit în timpul spectacolului

Cel mai celebru circ din lume, Cirque du Solei, va fi amendat, după ce o acrobată a murit în timpul unui spectacol din Las Vegas, din anul acesta.

[detalii]»
Vizualizari:740   Comentarii:1


Extern
Oamenii străzii primesc mărunţiş pe card

Persoanele fără adăpost din Stockholm au început să folosească terminale de plată cu cardul pentru a primi donaţii, o premieră la nivel mondial, într-o economie unde banii cash sunt pe cale de dispariţie, aproape toate tranzacţiile fiind efectuate electronic.

[detalii]»
Vizualizari:742   Comentarii:2


Cultură
FILM FESTIVAL

Suedez

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Filmului Suedez se va desfăşura la Chişinău în perioada 1-5 noiembrie. În cadrul festivalului vor fi proiectate cinci filme, realizate de cineaşti suedezi, în perioada anilor 2011-2012.

[detalii]»
Vizualizari:850   Comentarii:1


Cultură
Leo BUTNARU: A MURIT UN ATEU…

(Pagini de jurnal)

2.VII.1992

Discuţie dură la ultima şedinţă a Consiliului USM referitor la subtila viclenie a unuia de a numi „LA” –„Săptămânal al scriitorilor din Moldova” în loc de, actuala denumire, – „Săptămânalul Uniunii Scriitorilor din Moldova”. Argumente şfichiuitoare ca ripostă la tentativa de a submina organizaţia ai cărei membri n-au vrut să-l aleagă preşedinte. Până la urmă, deghizat şi făţarnic, acesta repune pe foaia de titlu ceea ce fusese până la el.

[detalii]»
Vizualizari:849   Comentarii:2


Mapamond culinar
Desfătare gastronomică în Columbia

”Nu-mi spune cât de educat eşti, ci spune-mi cât de mult ai călătorit.”
Mohammed

Această călătorie gastronomică promite a fi una deosebită, pentru că vom vizita continentul America de Sud, explorând frumoasa ţară a cafelei: Columbia. Aici vom descoperi reţetele columbiene apreciate de gurmanzi, vom afla care este oraşul columbian inclus în Lista UNESCO a Oraşelor Creative pentru Gastronomie. Dar cel mai important, vom sărbători împreună Haloween-ul pe continentul unde a apărut ”mascota” sărbătorii: DOVLEACUL!

[detalii]»
Vizualizari:1482   Comentarii:1


Interviu
Patricia Zghibarţă: „Dezbaterile sunt un tip de sport, iar adrenalina din timpul unui discurs în faţa unui public este o experienţă de neuitat”

Pe Patricia am cunoscut-o acum câţiva ani, la una dintre ediţiile olimpiadelor republicane. Ulterior, am descoperit că este pasionată de „sportul” argumentelor, adică de dezbateri. Continuă să-l „practice” cu entuziasm şi cu dorinţa de a se depăşi, fiind printre puţinii tineri de la noi care se avântă în astfel de activităţi.

[detalii]»
Vizualizari:1172   Comentarii:0


Util
Expunerea la lumina artificială poate cauza cancer

Supraexpunerea la lumina artificială poate duce la tulburări diverse, de la obezitate şi diabet până la depresie şi chiar cancer, se arată într-un studiu publicat recent, la care au participat ca voluntari persoane care lucrează în ture de noapte.

[detalii]»
Vizualizari:666   Comentarii:1


Important
Păducelul, planta inimii

Păducelul, în tradiţia populară i se spune gherghinar, este una dintre cele mai recomandate plante în tratamentul afecţiunilor cardiace.

[detalii]»
Vizualizari:866   Comentarii:1


Important
Cum porţi roşu intens şi fucsia?

Vrei să atragi priviri admirative? Ei bine, încearcă... roşu. Ori fucsia! Sau, de ce nu, poartă-le pe amândouă, împreună!

[detalii]»
Vizualizari:1170   Comentarii:2


Important
Cum să ai o locuinţă liniştitoare şi relaxantă

Există câţiva paşi simpli pe care îi poţi urma, pentru ca locuinţa ta să fie una echilibrată şi relaxantă, în care dăinuie pacea şi de care să te poţi bucura atunci când te întorci de la serviciu.

[detalii]»
Vizualizari:822   Comentarii:0


Util
Reguli pentru un ten de invidiat ca să previi îmbătrânirea prematură

Ritmul alert, îngrijirea incorectă, produsele cosmetice, toate acestea influenţează în mod evident aspectul pielii.

Factorii majori care conduc la îmbătrânirea prematură a tenului sunt ţigările, lipsa odihnei, hidratarea insuficientă, alcoolul în exces, expunerea la un mediu poluant.

[detalii]»
Vizualizari:634   Comentarii:0


Calendarul ediţiilor
«
Aprilie 2018
LMMJVSD
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Toate ediţiile »
Vremea în Chişinău
Sondaj


Vezi rezultatele »



In total voturi: 0

Inapoi la sondaj »

Vizitatori
free counters


^ sus
Acasa | Autori | Despre Flux | Abonamente
© Copyright Flux
Developed by
Lunatic Productions