Acasa Autori Despre Flux Abonamente Publicitate Contacte
Ediţia de Vineri
Cauta...
Important
Eveniment
Actual
Editorial
Fiat LUX
Economic
Politic
Social
Anchetă
Investigaţii
IN MEMORIAM
Punct de vedere
Interviu
Extern
Sănătate
Cultură
Magazin
Siesta
Util
VOX POPULI
Ziarul FLUX
Mapamond culinar

Numărul curent:
05 iunie 2015
Ediţia de Vineri Nr. 201520
Prima pagină:

BLOGURI
PARTENERI
Ziarul FLUX
e-FLUX
 
[detalii]»
Vizualizari:1251   Comentarii:0


Actual
Europa, magazinele sociale şi campania electorală a democraţilor

La nici două săptămâni de când prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a declarat că părăseşte Parlamentul pentru a se da mai aproape de oameni şi a iniţia mai multe proiecte sociale, între care deschiderea unei reţele de magazine sociale, care să ofere produse la preţ redus pentru păturile social- vulnerabile şi construcţia unor locuinţe, acestea, iată, par să prindă contur. Câţiva deputaţi democraţi au înregistrat în Parlament un proiect de lege în acest sens, care ar urma să fie votat, potrivit şefului formaţiunii, Marian Lupu, până la sfârşitul actualei sesiuni, pentru a fi implementat din 2014.

[detalii]»
Vizualizari:1394   Comentarii:18


Politic
Ce arată sondajele şi ce văd politicienii?

Un ultim sondaj de opinie făcut public miercuri, 6 noiembrie, relevă o situaţie ştiută, de fapt: partidele parlamentare pierd constant din numărul potenţialilor alegători. Unele mai puţin, altele – riscând chiar să nu mai acceadă în viitorul Parlament. Noutatea acestui ultim studiu constă în faptul că respondenţii au fost întrebaţi şi au indicat cu cine ar vrea să-i înlocuiască pe actorii aflaţi actualmente pe scena politică.

[detalii]»
Vizualizari:1973   Comentarii:16


Politic
”Civilizaţia” în calitate de concept ideologic

(Continuare)

Deconstrucţia „civilizaţiei”

Cum am putea utiliza în practică o abordare structuralistă pentru deconstrucţia noţiunii de „civilizaţie”? În conformitate cu logica generală a acestei operaţiuni, se cuvine să se pună la îndoială caracterul ireversibil şi nou a ceea ce constituie caracteristicile principale ale „civilizaţiei” în contrast cu „sălbăticia” şi „barbaria”.

[detalii]»
Vizualizari:964   Comentarii:4


Eveniment
„Noua Generaţie”, contra propagandei homosexuale în şcoli

Organizaţia de Tineret a Partidului Popular Creştin Democrat “Noua Generaţie” a desfăşurat, pe 27 octombrie curent, Conferinţa naţională.

[detalii]»
Vizualizari:1911   Comentarii:9


Eveniment
Rezoluţia cu privire la situaţia din sistemul de învăţământ din Republica Moldova, anul de studii 2013-2014
Prezentată la Conferinţa Naţională a OT „Noua Generaţie” a PPCD

Potrivit unei analize efectuate de către Ministerul Educaţiei, în instituţiile de învăţământ preuniversitar din ţară, necesarul de cadre didactice pentru anul de studii 2013-2014 îl constituie 1052 de specialişti, cu 30% mai mult decât în anul 2012.

Cele mai multe locuri vacante, 219 la număr, vizează specialiştii în pedagogie preşcolară. De asemenea, şcolile au nevoie de peste 120 de profesori de matematică, aproape o sută de profesori de educaţie fizică, peste 60 de profesori de fizică şi de educaţie muzicală.

[detalii]»
Vizualizari:2154   Comentarii:5


Eveniment
Rezoluţia cu privire la propaganda homosexuală promovată de autorităţi în rândurile minorilor

Prezentată la Conferinţa Naţională a OT „Noua Generaţie” a PPCD

Noi, membrii organizaţiei de tineret „Noua Generaţie” a Partidului Popular Creştin Democrat, ne exprimăm îngrijorarea şi nemulţumirea faţă de recentele modificări operate de Parlament în Codul Contravenţional, prin care norma de la art. 90, alin. (2) a devenit mai permisivă, lărgind spaţiul pentru activităţile cu caracter propagandistic îndreptate contra moralităţii. De asemenea, această modificare vine să spargă protecţia prevăzută de lege pentru persoanele minore împotriva cazurilor de atentat la dezvoltarea lor într-un mediu informaţional inofensiv.

[detalii]»
Vizualizari:1686   Comentarii:2


Anchetă
Cum arată 120.000 de oameni sau etalonul în calcularea numărului de oameni ieşiţi în stradă

Ca să calculezi câţi oameni ies în stradă, trebuie să ai un punct de reper sau un etalon, ca să poţi compara.

Scriu acest articol în legătură cu cifra anunţată de o sută de mii de oameni care ar fi ieşit la marea adunătură naţională.

În capitala Republicii Democrate a Coreii de Nord, partidul a cerut un miting de 120 de mii de oameni. Pot să vă asigur că atâţia au ieşit. Nici mai mulţi, nici mai puţini. Din această cauză, cred că pozele de la acel miting pot fi folosite drept etalon atunci când estimăm numărul de oameni ieşiţi în stradă.

[detalii]»
Vizualizari:3545   Comentarii:5


Punct de vedere
De ce nu am fost la mitingul din 3 noiembrie sau despre abandonul la nivel de stat

Prietenul meu din oraşul Ismail, regiunea Odesa, Anatol Popescu, un militant al drepturilor conaţionalilor noştri din sudul Basarabiei, mă întreba pe o reţea de socializare, într-un comentariu la postarea articolului meu „Mitingul din PMAN sau ceva despre diferenţa între „pro european” şi „pro Coaliţie de guvernământ”: „Să înţeleg că antecesorii actualilor guvernanţi de la Chişinău nu au nicio vină privind (bună)starea actuală a societăţii din Republica Moldova? Atunci de ce nu a iniţiat PCRM o astfel de manifestare, pro UE?!”.

[detalii]»
Vizualizari:1351   Comentarii:3


Interviu
Bogdan Ţârdea: „PCRM are nevoie de aliaţi pentru a acumula mai multe resurse financiare, mediatice, umane şi pentru a obţine efecte sinergetice”

- Aşadar, domnule Ţârdea, vreo zece zile în urmă, PCRM, prin gura liderului său, Vladimir Voronin, a făcut un gest care a fost considerat mult timp imposibil. Acela de a renunţa la aroganţă şi de a-şi măguli cu atenţie posibilii aliaţi. Să amintim ce a spus domnul Voronin: „toţi cei care împărtăşesc, fie şi parţial, filozofia PCRM şi intenţia acestuia de a debarca guvernarea vor fi văzuţi ca aliaţi … indiferent de nume, de personalităţi, de denumire a partidelor, de acuzaţiile reciproce şi neînţelegerile din trecut”. Un front comun, a exclamat domnul Voronin, pentru a învinge, dar „fără condiţionări şi discuţii lâncede despre dividende politice”. Cum ar trebui să înţelegem din punctul dumneavoastră de vedere acest front comun despre care vorbea liderul comunist?

[detalii]»
Vizualizari:1244   Comentarii:3


Politic
De ziua revoluţiei bolşevice, comuniştii anunţă o nouă revoluţie

Comuniştii au depus flori la monumentul lui Lenin de la Moldexpo din Chişinău. Membrii PCRM au marcat în acest fel 96 de ani de la lovitura de stat dată de bolşevicii lui Lenin în Rusia. Preşedintele PCRM a ţinut un discurs din care nu a lipsit apelativul „tovarăşi” şi a înmânat carnete noilor membri de partid: „Tovarăşi, 7 noiembrie este un eveniment istoric. Aceasta este revoluţia adevărată. Noi, comuniştii moldoveni, suntem obligaţi să învăţăm din experienţa acestei revoluţii. Noi avem obligaţia de a continua practica politică a eroilor Revoluţiei din Octombrie - să luptăm zilnic împotriva naţionalismului şi trădării. Să luptăm pentru dreptate, egalitate, libertate şi independenţă”, a cuvântat Vladimir Voronin.

[detalii]»
Vizualizari:928   Comentarii:1


Sănătate
Alintaţi ori autişti. Doctorii psihiatri din Moldova nu ştiu cum să stabilească dacă un copil suferă de autism

În Republica Moldova există mii de copii autişti, aceştia însă, nu ajung în statisticele oficiale din motive imposibil de înţeles. Datele oficiale arată că în Republica Moldova sunt puţin peste 100 de copii care suferă de tulburări cu spectru autist, însă specialiştii care oferă servicii de intervenţie timpurie afirmă că doar în primele nouă luni ale anului au diagnosticat peste 50 de copii, chiar şi la vârste mai mari de cinci sau şase ani. Aceasta chiar dacă autismul poate fi diagnosticat în primele luni de viaţă. Realitatea, spun ei, este dură – doctorii nu cunosc ce este autismul, în consecinţă, fie cred că micuţul e alintat, fie e bolnav psihic.

[detalii]»
Vizualizari:1576   Comentarii:0


Extern
Rezultatele care confirmă otrăvirea lui Yasser Arafat

Concentraţii anormal de mari de poloniu au fost depistate în corpul fostului lider palestinian Yasser Arafat, situaţie care confirmă ipoteza unei otrăviri, relatează postul tv Al Jazeera.

[detalii]»
Vizualizari:846   Comentarii:0


Exclusiv
Un grup de informaticieni propune denunţarea activităţilor mafiote pe un site

Un grup de informaticieni italieni a decis să lanseze un nou site, MafiaLeaks, al cărui obiectiv este să permită denunţarea, fără ca denunţătorii să se teamă, a infracţiunilor crimei organizate, potrivit ziarului „La Repubblica”.

[detalii]»
Vizualizari:1236   Comentarii:0


Extern
Tradiţie milenară SCHIMBATĂ de un şef de stat: În Venezuela a venit CRĂCIUNUL prin DECRET PREZIDENŢIAL

Liderul venezuelan Nicolas Maduro a hotărât prin decret prezidenţial că în acest an celebrarea Crăciunului va avea loc mai devreme în ţara sa. Preşedintele afirmă că a hotărât aşa pentru că vrea „fericire pentru toată lumea”.

[detalii]»
Vizualizari:1002   Comentarii:0


Extern
România, singura ţară din Europa care nu-şi protejează producătorii locali de legume şi fructe

Producătorii de legume şi fructe din România sunt în colaps, în timp ce cea mai mare parte a fructelor şi legumelor comercializate pe piaţa românească provin din import. România nu face nimic pentru a-şi proteja piaţa internă, în vreme ce alte ţări din estul Europei depun toate eforturile pentru a-i stimula pe producătorii locali. Bulgaria a iniţiat recent o lege care nu permite comercializarea de legume şi fructe aduse de la mai mult de 150 de kilometri, iar Polonia a interzis, pur şi simplu, importurile de legume şi fructe motivând că au destule. Fermierii români s-au arătat încântaţi de iniţiativele vecinilor, care, spun ei, ar produce un boom al micilor producători.

[detalii]»
Vizualizari:1102   Comentarii:0


Extern
Comisia Europeană cere statelor membre UE să autorizeze cultura unui al doilea soi de porumb modificat genetic

Comisia Europeană le-a cerut miercuri, 6 noiembrie, statelor membre ale Uniunii Europene să autorizeze cultura celui de-al doilea soi de porumb modificat genetic în Europa, TC1507, relatează AFP.

Comisia a sesizat miniştrii statelor membre în urma unei hotărâri a Curţii de Justiţie a UE (CEJ). La 26 septembrie, tribunalul a apreciat că executivul comunitar a gestionat prea lent cererea de autorizare pentru soiul de porumb TC1507, cerere depusă în luna mai 2001 de firma Pioneer, o filială a grupului american DuPont.

[detalii]»
Vizualizari:1050   Comentarii:0


Cultură
Mihail Grecu, expoziţie comemorativă

Ieri, 7 noiembrie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, în Galeria Parter, a avut loc vernisajul expoziţiei comemorative Mihail Grecu (1916-1998).

Expoziţia prezintă picturi realizate de maestrul Mihail Grecu, opere din colecţia familiei artistului, mai puţin cunoscute publicului larg, precum şi din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

[detalii]»
Vizualizari:1261   Comentarii:0


Cultură
Două pelicule în regia lui Igor Cobileanski sunt prezentate la Cottbus

“La limita de jos a cerului” şi “Colecţia de Arome", semnate de regizorul moldovean Igor Cobileanski, participă în acest an la Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus, Germania. Pelicula “La limita de jos a cerului” a fost selectată în competiţia oficială a festivalului, alături de alte nouă producţii europene, iar la secţiunea scurtmetraj în competiţie va fi proiectat “Colecţia de Arome”.

[detalii]»
Vizualizari:1279   Comentarii:3


Cultură
Leo BUTNARU: „VREAU SĂ FACEM ŞI NOI UN DIALOG, CĂ EU AM MULTE DE SPUS…”

(Pagini de jurnal)

13.IX.1992

Pe aproape de miezul nopţii (citeam o recenzie a lui Alex. Ştefănescu despre „Argoticele” lui Nichita Stănescu), mă telefonează Eugen Cioclea, întrebându-mă dacă am văzut numărul de ieri al „Sfatului Ţării”, în care este publicat şi interviul meu cu Ethem Baymac, coleg turc din Priştina. După neutralitatea, parcă, întrebării simt un ton de urgenţă şi nervozitate. Vin explicaţiile sacadate din care înţeleg că în acelaşi ziar (nu l-am văzut încă) Nic. Popa se referă la primul număr din „Tinerimea Moldovei”, apărut cu semnătura de redactor-şef a lui Cioclea, dându-se cu părerea că nu mai e, precum se menţionează, niciun fel de serie nouă, ci e ceva aproape cu nimic deosebit de „TM” de pe timpurile comsomolului.

[detalii]»
Vizualizari:1108   Comentarii:0


Mapamond culinar
Croaţia – desfătarea simţurilor

”Îmi place să călătoresc, dar urăsc să ajung.”
Albert Einstein

Pofta de călătorie ne îndreaptă paşii către o destinaţie cu totul deosebită, către ”ţara celor o mie de insule” – Croaţia. O ţară perfectă pentru turiştii gurmanzi, cum suntem noi, unde vom descoperi peisaje ireal de frumoase, dar şi o bucătărie extrem de bogată şi variată, în funcţie de regiunea pe care o vizităm.

[detalii]»
Vizualizari:1536   Comentarii:0


Interviu
Alexandrina Robu: Cele mai multe lecţii de viaţă le-am învăţat în Brazilia

Alexandrina Robu şi-a asumat misiunea de ambasador cultural al Republicii Moldova în lumea largă. A ajuns şi în Brazilia, ţara cât un continent, în urma unui program de burse oferit de clubul Rotary International. Am fost curioasă să aflu cum e dincolo, peste ocean, într-o ţară de care am aflat din cărţi şi am văzut-o doar în telenovele.

[detalii]»
Vizualizari:1672   Comentarii:1


Util
Studiul instrumentelor muzicale în copilărie ajută auzul

Studiul unui instrument muzical în copilărie influenţează pozitiv capacitatea auditivă la maturitate, având beneficii în ceea ce priveşte dezvoltarea creierului, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani.

Lecţiile de muzică din copilărie ajută creierul şi auzul să se menţină în formă odată cu înaintarea în vârstă, potrivit cercetărilor efectuate, relatează dailymail.co.uk.

[detalii]»
Vizualizari:1020   Comentarii:0


Util
Ce piese din denim purtăm toamna aceasta?

În lumea versatilă şi efemeră a modei, un lucru e sigur: poţi miza oricând pe denim, pentru că aceste piese nu se vor demoda vreodată! Şi, adăugăm noi: niciodată n-ai prea multe perechi de jeanşi în garderobă. Sau prea multe cămăşi din denim, prea multe fuste...

[detalii]»
Vizualizari:806   Comentarii:0


Util
Cum îţi protejezi unghiile de efectele nocive ale ojei

Sunt frumoase doar dacă sunt sănătoase, iar aspectul lor depinde, în mare parte, de măsura în care eviţi ca ele să se îngălbenească.

Probabil că te-ai familiarizat deja cu îngălbenirea unghiilor din pricina folosirii frecvente a ojei, mai ales dacă îţi place să porţi nuanţe intens pigmentate.

[detalii]»
Vizualizari:856   Comentarii:0


Util
Alimente care îţi atacă inteligenţa

Alimentele se împărţeau, când eram mici, în bune şi rele după principiul gustului. Mai târziu, împinşi de burta care creştea văzând cu ochii, ori a sănătăţii care se şubrezea tot mai mult, bun şi rău însemna altceva: sănătos ori nesănătos. Problema este că, uneori, noţiunile acestea se confundă şi unele alimente, deşi gustoase, ne fac mult rău.

[detalii]»
Vizualizari:1121   Comentarii:0


Util
Crizantemele, cele mai iubite plante de toamnă

Crizantemele sunt cele mai îndrăgite plante de toamnă, care rezistă la frig.

Denumite şi margarete de toamnă, crizantemele, unele dintre cele mai populare plante de toamnă, cuprind aproximativ 30 de specii perene. Acestea au fost cultivate în China din secolul al XV-lea î. Hr. şi au fost aduse în Europa abia în secolul al XVII-lea. Puţine persoane cunosc faptul că această plantă este considerată simbolul prieteniei şi al respectului. În ţările asiatice, crizantemele sunt aducătoare de noroc, fericire şi loialitate.

[detalii]»
Vizualizari:1321   Comentarii:0


Calendarul ediţiilor
«
Februarie 2019
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Toate ediţiile »
Vremea în Chişinău
Sondaj


Vezi rezultatele »



In total voturi: 1

Inapoi la sondaj »

Vizitatori
free counters


^ sus
Acasa | Autori | Despre Flux | Abonamente
© Copyright Flux
Developed by
Lunatic Productions