Acasa Autori Despre Flux Abonamente Publicitate Contacte
Ediţia de Vineri
Cauta...
Important
Eveniment
Actual
Editorial
Fiat LUX
Economic
Politic
Social
Anchetă
Investigaţii
IN MEMORIAM
Punct de vedere
Interviu
Extern
Sănătate
Cultură
Magazin
Siesta
Util
VOX POPULI
Ziarul FLUX
Mapamond culinar

Numărul curent:
05 iunie 2015
Ediţia de Vineri Nr. 201520
Prima pagină:

BLOGURI
PARTENERI
Ziarul FLUX
e-FLUX
[detalii]»
Vizualizari:6032   Comentarii:1520


Actual
Dezastrul de la bacalaureat şi moţiunile comuniştilor

Examenele de bacalaureat, din rău în mai rău. Rezultatele preliminare ale sesiunii din acest an, prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de către ministrul Educaţiei, Maia Sandu, arată şi mai prost decât cele din anul trecut. Astfel, rata medie de promovare a bacalaureatului este de 44%. În sesiunea din 2013, rata a fost de 58 la sută. Totuşi, ministrul speră că situaţia va arăta ceva mai bine după sesiunea suplimentară, deoarece 54 la sută dintre restanţieri au luat note sub media de promovare la o singură disciplină.

[detalii]»
Vizualizari:1370   Comentarii:0


Actual
Clubul Universităţii Populare ca platformă de dezbatere publică

Aşa cum ne-a obişnuit deja de câţiva ani încoace, Iurie Roşca a reuşit să materializeze o nouă iniţiativă. După o serie întreagă de activităţi cu caracter academic şi cultural, ce s-au succedat la Universitatea Populară, după lansarea unui şir de volume, în ziua de vineri, 27 iunie, sala acestei instituţii a găzduit personalităţi marcante ale vieţii publice din ţară, reuniţi în cadrul Clubului Universităţii Populare.

[detalii]»
Vizualizari:1597   Comentarii:27


Actual
Valeriu Lazăr, înlocuit cu finul lui Plahotniuc

Ştirea despre plecarea lui Valeriu Lazăr de la Ministerul Economiei, strecurată în presă pe la începutul săptămânii „din surse din interiorul partidului”, a fost confirmată miercuri, 2 iulie, chiar de fostul ministru. El a precizat că este „o decizie personală”, dictată de dorinţa de a face o schimbare, după 20 de ani de activitate la minister. Locul lui la cârma instituţiei a fost ocupat de vicepreşedintele Partidului Democrat şi, până recent, vicepreşedinte al Parlamentului, Andrian Candu. Tot el şi finul de cununie al prim-vicepreşedintelui PD, Vlad Plahotniuc.

[detalii]»
Vizualizari:1522   Comentarii:0


Politic
Pomana săracilor şi salariile şefilor

Ajunul alegerilor este perioada în care guvernarea îşi demonstrează insistent şi zgomotos grija faţă de popor. Şi nu doar în vorbe mari despre vectorul european, viitorul luminos şi Moldova fără sărăcie şi fără corupţie, ci şi prin acordarea unor mici beneficii, pentru o miză extrem de mare.

[detalii]»
Vizualizari:2104   Comentarii:2


Economic
Guvernatorul BNM a explicat de ce s-a devalorizat leul. Experţii îl contrazic

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a fost chemat marţi, 1 iulie, la Comisia parlamentară Economie, Buget şi Finanţe, pentru a da explicaţii cu privire la deprecierea fără precedent a leului. Potrivit acestuia, unul dintre motivele principale este deficitul de valută străină pe piaţa moldovenească.

[detalii]»
Vizualizari:1772   Comentarii:5


Economic
Când guvernatorii sunt varză, pierdem curechiul*

Banca centrală – un patefon stricat

De peste un an de zile, la fiecare câteva săptămâni, cursul de schimb valutar ţine locul primelor titluri din buletinele de ştiri

[detalii]»
Vizualizari:1451   Comentarii:0


Economic
Veşti proaste de la economişti. Situaţia economică se înrăutăţeşte

Situația economică se înrăutățește continuu pe parcursul anului curent, constată experţii în ultima ediţie a analizei lunare „Realitatea Economică” realizată de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Conform așteptărilor noastre, menționate în edițiile precedente, economia moldovenească încetinește constant pe fondul vulnerabilităților interne, incertitudinii politice, dar în special, a situației economice nefaste din spațiul CSI, explică autorii studiului.

[detalii]»
Vizualizari:1510   Comentarii:0


Eveniment
Republica Moldova nu este pregătită să se integreze efectiv nici în Est, nici în Vest

Pavel Midrigan: Nu este exclus că ni se va impune să vindem pământurile noastre unor persoane fizice și juridice străine

Decanul Facultăţii Relaţii Internaţionale la Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „C. Stere”, doctorul în ştiinţe politice Pavel Midrigan menționează că semnarea Acordului de asociere face parte dintr-un plan prin care Uniunea Europeană își protejează interesele proprii. Midrigan ne atenționează că una dintre consecințe ar putea fi adoptarea unei legislații care să permită vinderea terenurilor arabile la străini.

Diferența dintre o formațiune politică și un club de discuții este că clubul nu-și propune sarcini sau scopuri partizane, ci, pur și simplu, este un schimb de opinii, păreri. Cu atât mai mult cu cât de fiecare dată constatăm ca anumite lucruri nu le cunoaștem sau le cunoaștem destul de superficial și întotdeauna este interesant de a asculta personalități din alte domenii, cu alte viziuni, chiar dacă nu suntem întotdeauna de acord cu aceştia. Venind încoace, n-am observat în oraș o mare sărbătoare. Poate că încă e devreme, abia se înserează, dar atâtea pregătiri și atâta monopolizare a opiniei publice în legătură cu evenimentul de astăzi, cu semnarea acordului, încât se părea că am urcat cu toții într-o navă și mai-mai să nu zburăm undeva.

[detalii]»
Vizualizari:4924   Comentarii:11


Economic
Discuţii aprinse la Curtea de Conturi despre banii distribuiţi de CNAM spitalelor pentru proiectele de dezvoltare. „Nu există echitate”

Curtea de Conturi a examinat ieri datele auditului asupra raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2013. Membrii Curţii de Conturi au fost deranjaţi cel mai mult de activitatea comisiei mixte din cadrul CNAM, care examinează şi aprobă bugetele pentru proiectele investiţionale depuse de spitale. Nemulţumirile ţin de faptul că spitalele republicane au beneficiat de cea mai mare sumă de bani, fără a exista o argumentare clară pentru asta.

[detalii]»
Vizualizari:1625   Comentarii:0


Scandalos
Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare. Fostul preşedinte francez, în vizorul justiţiei şi în lumina reflectoarelor

După 18 ore de la reţinerea sa, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare, în noaptea de marţi spre miercuri, 2 iulie, pentru corupţie activă, trafic de influenţă şi tăinuire a încălcării secretului profesional. Și avocatul său, Thierry Herzog, şi un înalt magistrat de la Curtea de Casaţie, Gilbert Azibert, au fost puşi sub acuzare, relatează presa franceză.

[detalii]»
Vizualizari:1182   Comentarii:0


Scandalos
Sarkozy, cu Gaddafi. Băsescu, cu Bercea

Sarkozy a fost arestat marţi dimineaţă, 1 iulie, de procurorii anticorupţie. Fostul preşedinte se alătură altor trei magistraţi şi avocaţi reţinuţi în dosarul de trafic de influenţă. Grupul se organizase pentru a-l proteja pe fostul preşedinte francez de investigaţia extrem de periculoasă care viza finanţarea campaniei lui electorale din 2007 de către dictatorul libian Muammar Gaddafi.

[detalii]»
Vizualizari:1132   Comentarii:0


Extern
Cel mai grav scandal din istoria recentă a Poloniei înghite, rând pe rând, miniştri

Miniştrii polonezi şi şefii unora dintre cele mai mari companii sunt înghiţiţi, rând pe rând, de scandalul înregistrărilor publicate de o influentă revistă care riscă să destabilizeze grav guvernul celei mai mari şi mai stabile economii din Europa de Est, să îl înstrăineze de populaţie şi să avarieze relaţiile ţării cu partenerii strategici într-o perioadă în care Polonia şi-a asumat un rol central în conflictul dintre Occident şi Rusia.

[detalii]»
Vizualizari:1055   Comentarii:0


Extern
Criza bancară din Bulgaria ascunde neîncrederea populaţiei în bănci, autorităţi şi politicieni

Bulgaria este o ţară cu o disciplină bugetară de invidiat chiar şi pentru un stat din zona euro, iar băncile bulgăreşti sunt bine capitalizate, după cum asigură Comisia Europeană şi autorităţile, dar cu toate acestea sistemul bancar s-a zdruncinat puternic zilele trecute, lovit dur nu de vreo problemă structurală, ci de panica populaţiei care s-a grăbit să-şi retragă depozitele, semn că aceasta nu are încredere în bănci şi autorităţi şi că se aşteaptă la ce-i mai rău.

[detalii]»
Vizualizari:1170   Comentarii:0


Interviu
ÎPS HIEROTHEOS VLACHOS: „Este îngrozitor să fii tânăr, să ai chef de muncă, să ai diplome, să fii talentat şi să nu ai unde să lucrezi!”

Mitropolitul grec Hierotheos Vlachos este una dintre personalităţile proeminente ale Ortodoxiei contemporane. S-a născut în Ioannina (Grecia) în 1945 şi a absolvit şcoala teologică de la Universitatea din Salonic. În anul 1971 a fost hirotonit ieromonah, slujind în mitropoliile Edesei, Peli şi Almopia, Thiva şi Levadia şi în Arhiepiscopia Atenei, ca predicator şi îndrumător al tinerilor. Din anul 1995 este Mitropolit de Nafpaktos şi Aghios Vlasios, o eparhie foarte veche. A scris mai multe cărţi, traduse în diferite limbi, cu tematică teologică, eclezială, socială, care au la bază învăţătura Sfinţilor Părinţi. Având în vedere că locuieşte într-o ţară creştină care a aderat la Uniunea Europeană în anul 1981 şi care face parte din spațiul Schengen din anul 1992 vă propunem un interviu cu Înalt Preasfinţia Sa tradus de Oana Paraipan. Credem că acest material va fi interesant, util şi relevant pentru cititorii noștri, deoarece prezintă o altă faţă a realităţilor europene – şomajul.

[detalii]»
Vizualizari:1463   Comentarii:0


Cultură
Leo BUTNARU: FOTOGRAFIA DE PE CRUCE

(Pagini de jurnal)

20.VII.1993

S-a stins şi muntele de viaţă şi cuvânt Nicolai Costenco. Azi dimineaţă, pe la ora şapte, s-a sculat şi şi-a făcut toaleta, după care a intrat în odaia sa, aşteptând până e gata ceaiul special pe care i-l prepara doamna Măşuţa. Povesteşte Gheorghe Vodă (vecini cu apartamentele): „Şi, la un moment dat, auzim un glas sfâşietor: «Co-olea!». Nina, soţia, zice: «E al doamnei Maria!»”.

[detalii]»
Vizualizari:1107   Comentarii:2


Cultură
O CARTE PE SĂPTĂMÂNĂ: Nesfinţii sfinţi şi alte povestiri

Librăria „Geanta cu cărți”, în colaborare cu Universitatea Populară, prezintă cartea arhimandritului Tihon (Șevkunov) „Nesfinții sfinți și alte povestiri”, tradusă din limba rusă de Cristea Florentina și tipărită în cadrul Colecției Pronia Divină la editura Egumenița.

[detalii]»
Vizualizari:1298   Comentarii:0


Cultură
MONUMENTELE ISTORICE ALE CHIŞINĂULUI: Conac urban al familiei Donici

Monument de arhitectură de însemnătate naţională, amplasat pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 35 (colţ cu strada 31 August 1989)

[detalii]»
Vizualizari:1215   Comentarii:0


Important
Cum au reuşit marii lideri ai secolului XX să câştige simpatia a milioane de oameni

De la Margaret Thatcher la Mahatma Gandhi, cartea „Minţi conducătoare. Istorii de viaţă ale liderilor mondiali”, apărută recent la Editura Trei, dezvăluie poveştile de viaţă şi filosofiile abordate de opt conducători foarte populari, care au reuşit să se impună ca lideri internaţionali prin strategii diferite de la un caz la altul.

[detalii]»
Vizualizari:1239   Comentarii:0


Magazin
Castelul Făgăraş, pe locul doi în topul celor mai frumoase castele din lume

Publicaţia americană „Huffington Post” a realizat un top 10 al celor mai frumoase castele din lume, iar Castelul Făgăraş din România este situat pe locul doi în acest clasament.

[detalii]»
Vizualizari:2000   Comentarii:0


Util
Uitatul la televizor îţi scurtează viaţa?

Adulţii care se uită la televizor cel puţin trei ore pe zi sunt expuşi unui risc dublu de moarte prematură, în raport cu cei care petrec mai puţin timp în faţa micului ecran, conform unui studiu apărut în revista American Heart Association.

[detalii]»
Vizualizari:1069   Comentarii:0


Sănătate
FARMACIA NATURII: Caisele – protecţie pentru ochi cu vitamine din belşug!

Nu degeaba sâmburii de caisă au forma unei inimi.

[detalii]»
Vizualizari:1177   Comentarii:0


Magazin
TOPUL celor mai scumpe filme din istorie

De-a lungul anilor, la Hollywood s-au realizat filme memorabile, văzute de milioane de oameni, dar pentru realizarea acestora s-au cheltuit sume uriaşe. De-a lungul ultimilor ani s-a încercat stabilirea celor mai scumpe filme realizate vreodată, iar la mijlocul anului 2014 s-a reuşit realizarea unei liste comune. În mod surprinzător, la unele dintre aceste titluri nu se aştepta nimeni.

[detalii]»
Vizualizari:1141   Comentarii:0


Util
HOME DECO: Fii creativ şi eco: descoperă noi modalităţi de folosire a tapetului

Ca regulă generală, tapetul are rol decorativ, fiind capabil să înfrumuseţeze un spaţiu anost sau să repare micile imperfecţiuni lăsate de timp asupra lucrurilor din casa noastră. Orice proiect care implică finisarea pereţilor cu tapet va duce automat la pierderi de material care pot fi însă valorificate într-un mod creativ şi/sau funcţional.

[detalii]»
Vizualizari:1191   Comentarii:4


Important
BOALA din sticla de SUC: Unele SUCURI

În pofida «asigurărilor» comerciale vizavi de conţinutul redus de zahăr din băuturile «light», medicii nutriţionişti contrazic reclamele. Ei spun că, dimpotrivă, băuturile de acest gen sunt pline de aditivi extrem de periculoşi care fac ravagii la nivelul creierului. Cât priveşte băuturile «naturale», acestea ascund o serie de îndulcitori şi aditivi care pot influenţa sănătatea stomacului, a danturii şi a ficatului.

[detalii]»
Vizualizari:1335   Comentarii:0


Important
Cum să îţi alegi costumul de baie potrivit în funcţie de conformaţia corpului

Începutul sezonului estival presupune şi primele sesiuni de bronzare şi prin urmare, un nou costum de baie aproape că se impune.

[detalii]»
Vizualizari:1302   Comentarii:0


Calendarul ediţiilor
«
Februarie 2019
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Toate ediţiile »
Vremea în Chişinău
Sondaj


Vezi rezultatele »



In total voturi: 1

Inapoi la sondaj »

Vizitatori
free counters


^ sus
Acasa | Autori | Despre Flux | Abonamente
© Copyright Flux
Developed by
Lunatic Productions