Preşedintele Vladimir Putin a avertizat ieri că Rusia ar putea renunţa la statutul de membru în cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi la acele acorduri internaţionale ce nu îi favorizează interesele, consemnează agenţia DPA, transmite Agerpres.
Un nou sondaj de opinie efectuat de CBS-AXA, în colaborare cu IPP şi ziarul „Panorama”, a tulburat liniştea estivală şi capetele încinse de caniculă ale politicienilor. Aşa cum se obişnuieşte în perioadele preelectorale, sondajele, de cele mai multe ori, sunt cu „dedicaţie”. După distribuţia procentelor în ceea ce ţine de intenţiile de vot ale alegătorilor, se poate lesne ghici cine a comandat muzica.
România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluției pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.
Zilele acestea a intrat în vigoare legea ce stipulează că maşinile înmatriculate în alte state pot să se afle pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen nelimitat.
Ultimele sondaje de opinie ne arată o tendinţă şi un fenomen clar: electoratul e plictisit şi obosit de actualii actori politici. Lipsesc subiecte de dezbateri care cu adevărat ar preocupa cetăţenii de rând. Discuţiile despre opţiunea UE şi UV sunt, mai curând, idei şi proiecte ale elitelor, decât o necesitate a maselor.
După ce fermierii au ameninţat că vor veni cu tractoarele şi combinele la Chişinău, guvernarea a intrat în alertă şi a început să caute cu disperare modalităţi prin care să soluţioneze problemele grave cu care se confruntă în plin sezon de recoltare producătorii agricoli şi procesatorii, după embargoul impus de Rusia la importul producţiei moldoveneşti. De ce nu au fost căutate soluţiile mai din vreme, pentru că această criză era previzibilă? Evident, este mai uşor să faci promisiuni deşarte, să aduci oameni din toată ţara care să-ţi zâmbească frumos, să te aplaude pentru marea performanţă de a semna nişte acorduri cu UE (şi chiar să ai senzaţia că aceste zâmbete şi aclamaţii sunt sincere), decât să anticipezi şi să încerci să eviţi pierderile de milioane ale agricultorilor.
Datoria acumulată pentru gazul rusesc consumat îi este atribuită integral malului drept al Nistrului. Cu toate acestea, gazul importat de Moldova este utilizat şi de regiunea transnistreană. Începând cu anul 2009, Tiraspolul a încetat să mai plătească pentru gazul consumat. Astfel, chestiunea stingerii acestei datorii a devenit unul dintre subiectele dificile în discuţiile dintre Moldovagaz şi Gazprom. Asupra acestei chestiuni planează incertitudinea, care continuă să tensioneze relaţia dintre părţi.
Activitatea de comerţ exterior a Republicii Moldova a fost caracterizată, în prima jumătate a acestui an, de o creştere a exporturilor cu aproximativ trei la sută, comparativ cu perioada similară din 2013. Totodată, cota mărfurilor autohtone în totalul exporturilor se diminuează constant în favoarea reexporturilor.
Mai multe proiecte legislative adoptate în ultimele luni trezesc suspiciuni privind calitatea, iar unele nu au trecut expertiza anticorupţie şi favorizează anumite companii sau grupuri de interese, susţin experţi, care nu exclud că aceste legi şi hotărâri ar putea fi contestate şi anulate ulterior, aşa cum s-a întâmplat şi cu altele adoptate în sesiunile precedente ale Parlamentului.
Redacţia „Flux” continuă publicarea expunerii de la evenimentul de lansare a cărţii „Teoria Lumii Multipolare” de Aleksandr Dughin, începute în numărul precedent. Amintim că după luările de cuvânt ale participanţilor la eveniment a urmat legătura prin skype cu autorul. Prezentăm mai jos partea a doua a intervenţiei lui Dughin.
Servicii de închiriere a Sălii de Conferinţe
Loc – mun. Chişinău, strada Anatol Corobceanu, 17
În România de azi, precum în comunismul de ieri, proştii prosperă, iar deştepţii disperă. De aceea trebuie consiliată prudenţa. În orice situaţie şi în orice ţel, nu-i prudent să glumeşti cu proştii. Ei sunt previzibili în tot ce vor şi tot ce fac, în afară de reacţia la subtilitate. Prima explicaţie este că nu o pot înţelege. A doua explicaţie este că nu se vor în lumea inteligentă. Şi de aceea sunt inutili pentru viitor. „Marele nimic”, când se întâmplă să respire, confundă hominizarea cu humanizarea şi, implicit, asocierea celorlalţi va fi numai sub lentila reptilelor sau a mamelucilor, pe când sinele „marelui nimic” va fi întotdeauna înălţat deasupra unui lanţ trofic închipuit.
Proiectul Ministerului Sănătăţii de reformare a Comitetului de Etică, criticat dur pentru prevederile sale
Domeniul studiilor clinice este oază de venituri colosale din care fiecare vrea să prindă dividende financiare, iar interesul eticii şi siguranţa celor care participă la studii experimentale par să fie probleme mai puţin stringente, care rabdă amânări nesfârşite. Un proiect al Ministerului Sănătăţii care ar fi trebuit să facă lumină în domeniu a încins şi mai mult spiritele. Totul, ca de obicei, este legat de bani.
[detalii]»Statele UE ar putea pierde 12 mlrd. de euro din cauza sancţiunilor comerciale impuse de Moscova
Grecia, Spania, Finlanda, ţări care încă mai resimt efectele devastatoare ale crizei datoriilor care le-a îngropat economiile în ultimii ani, dar şi statele dezvoltate de pe continent ca Germania sau Franţa, toate sunt îngrijorate de efectele pe care le vor avea sancţiunile impuse de Moscova asupra economiei Uniunii Europene.
[detalii]»Războiul comercial şi financiar dintre statele occidentale şi Rusia creează oportunităţi economice pentru Turcia, un stat membru al NATO şi aliat al SUA într-o regiune măcinată de conflicte armate, care caută să joace un rol mai important în comerţul asiatic, încercând, în acelaşi timp, să rămână aproape de Rusia, scrie publicaţia Hurriyet.
Un fenomen aparent bizar se petrece în rândurile firmelor străine implantate (şi) prin România. Dintre oficialii români, nimeni nu se înghesuie să aducă în atenţie acest fenomen, necum să-l analizeze şi să-i evalueze impactul.
Consulatul general al Franței din Erbil (nordul Irakului), unde s-au refugiat zeci de mii de creștini din cauza jihadiștilor din Irak, a înregistrat deja 8.000 de cereri de viză, a indicat ieri un episcop francez la întoarcerea sa dintr-o deplasare de cinci zile în regiune, relatează AFP.
Se vorbeşte din nou despre libertatea presei. Condamnarea lui Dan Voiculescu şi reacţiile ziariştilor de la Antene au readus subiectul în prim-plan, dar, din păcate, aşa cum se întâmplă adesea, dezbaterea e confuză.
Librăria „Geanta cu cărți”, în colaborare cu Universitatea Populară, prezintă cartea Sfântului Antioh Pandectul „130 de capete”, tradusă din limba greacă veche de Adrian Tănăsescu-Vlas și tipărită la editura Sophia din București.
Noul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (cu statut de autonomie în cadrul Patriarhiei Moscovei) a fost ales ÎPS Onufrie, Mitropolit al Cernăuţilor şi Bucovinei. Alegerea a avut loc pe 13 august 2014 în Biserica Trapezei a Lavrei Peșterilor din Kiev. La Soborul arhieresc au participat 78 de ierarhi ucraineni, dintre care 48 şi-au dat votul pentru noul întâistătător. Întronizarea noului întâistătător va avea loc în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kiev la data de 17 august.
Papa Francisc a ajuns, ieri, în Coreea de Sud, în prima vizită pe care o efectuează un suveran pontif în Asia în ultimii 25 de ani. Timp de cinci zile, Papa Francisc va încerca să consolideze dezvoltarea catolicismului şi va pleda pentru reconcilierea intercoreeană. Câteva sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi sâmbătă la beatificarea a 124 de martiri, la Seul.
Începând din 14 august, Biserica Ortodoxă ce ţine sărbătorile după Stilul Vechi urmează Postul Adormirii Maicii Domnului. Despre Postul Adormirii Maicii Domnului trebuie să ştim următoarele: Postul Adormirii Preasfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarei şi pururea Fecioarei Maria durează 14 zile.
22.XII.1993
La prezentarea volumului de poeme „Iluzia necesară”, la Casa Dosoftei din Iaşi, organizator şi amfitrion ne-a fost poetul şi muzeograful Lucian Vasiliu. Prezent, oarecum taciturn, şi poetul Cezar Ivănescu.
[detalii]»Casa negustorului I.N. Naumov, amplasă pe strada Anton Pann nr. 19, în care a locuit A.S. Pușkin, azi Casa-muzeu „A.S. Pușkin”, este un monument de arhitectură de valoare naţională.
Szydłów este un oraş-cetate polonez, cu o populaţie de 1100 de locuitori, al cărui teritoriu include un peisaj deosebit, cu o biserică ce datează din sec. XIV, o sinagogă din sec. XVI-lea, o şcoală, un centru cultural etc. Începând cu anul 1967, sinagoga adăposteşte Centrul de Cultură din localitate, care are în palmaresul său o activitate bogată.
Obiceiuri şi manifestări ale tradiţiei populare româneşti incluse în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, precum ritualul Căluşului, Doina şi ceramica tradiţională de Horezu, sunt ilustrate pe mărci poştale româneşti, într-un proiect al Romfilatelia.
Festivalul „Gustar” din acest an promite să fie unul cu totul deosebit, datorită participării inegalabilului muzician Goran Bregovic. El va susţine un concert la Orheiul Vechi, pe data de 25 august, alături de trupa sa de instrumentişti şi vocalişti.
„De multe ori simt că merg în unele regiuni îndepărtate ale lumii pentru a-mi aminti cine sunt cu adevărat.”
(Michael Crichton)
Dacă îți dorești să te desprinzi din cotidian și să descoperi o destinație care te va vrăji pe loc, atunci e cazul să mă urmezi într-o nouă călătorie. Ia-ți rucsacul în spate, harta în mâini și înarmează-te cu o doză bună de spirit de aventură, pentru că ne vom lăsa aruncați chiar în mijlocul Mediteranei.
[detalii]»Vara este singurul anotimp în care putem consuma fructe şi legume proaspete, direct din grădină.
Consumul de băuturi gazoase, energizante și sucuri de fructe trebuie limitat nu numai pentru că are un considerabil aport caloric, ci și pentru că aceste lichide foarte acide pot altera smalțul dinților, mai ales la copii și tineri, într-un timp extrem de scurt, de numai 30 de secunde.
Ţi-am pregătit câteva sfaturi practice, care te feresc de luciul inestestic specific lunilor caniculare.
Vara este în toi, iar weekend-urile petrecute la mare sunt din ce în ce mai dese, ca să nu mai socotim şi concediul de vară, dacă încă nu l-ai epuizat. Iată suficiente motive pentru achiziţionarea unei rochii perfecte pentru plajă.
Muzica îi poate ajuta pe copiii defavorizați să își îmbunătățească abilitatea de a citi, susțin cercetătorii americani, citați de Agerpres.