Pe data de 25 decembrie, creştinii de stil nou au sărbătorit Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, iar peste câteva zile vom păşi într-un an nou. În aceste zile pline de bucurie şi speranţe, redacţia ziarului FLUX vă mulţumeşte tuturor pentru faptul că ne-aţi fost alături pe parcursul acestui an. Fie ca spiritul sfintelor sărbători de iarnă să pătrundă în casele şi în sufletele voastre.
Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei,
Locţiitor al Cezareei Capadociei
şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
[detalii]»
Prin harul lui Dumnezeu
Arhiepiscop al Chişinăului,
Mitropolit al Basarabiei
şi Exarh al Plaiurilor
[detalii]»Marţi, 23 decembrie, preşedintele ţării Nicolae Timofti i-a convocat pe reprezentanţii partidelor parlamentare pentru a le spune că nu mai este loc pentru amânarea convocării noului Parlament. La şedinţa ad-hoc de la Reşedinţa de stat au participat Zinaida Greceanâi (PSRM), Vlad Filat (PLDM), Artur Reşetnicov (PCRM), Marian Lupu (PD) şi Mihai Ghimpu (PL). În urma consultărilor cu aceştia, şeful statului a semnat decretul privind convocarea Parlamentului, rezultat în urma scrutinului din 30 noiembrie a.c., în ziua de 29 decembrie 2014.
Furnizarea unui ajutor atât de masiv din partea UE către Ucraina urmăreşte un singur scop – îndatorarea acestei ţări până la crearea unei situaţii falimentare şi incapacitatea onorării plăţilor externe către donatorii occidentali, care să fie succedată de preluarea totală a economiei Ucrainei, foarte generoasă în resurse naturale. Dar şi mai important este faptul că această ţară dispune de terenuri arabile extrem de mănoase, asta întâmplându-se în preajma unei crize alimentare globale care se anunţă către anul 2020, a declarat pentru News-Moldova politicianul Iurie Roşca.
Cele patru expertize rămase la care oamenii legii urmează să prezinte răspuns în cadrul dosarului privind moartea deputatului Ion Butmalai sunt cele mai importante, a declarat pentru News-Moldova avocatul familiei Butmalai, Ana Ursache.
Dacă unii se aşteptau că negocierile pentru constituirea unei noi coaliţii de guvernământ se vor încheia într-un timp foarte scurt, aşa cum promiteau liderii celor trei partide care au decis să formeze noua majoritate parlamentară, trebuie să constatăm că speranţele le-au fost înşelate. Alţii însă nu şi-au pus niciun fel de speranţe (şi bine au făcut), înţelegând exact că cei care timp de cinci ani nu s-au gândit decât la funcţii şi la pârghii de promovare a propriilor interese, nu aveau cum să se schimbe peste noapte. Iar toate vorbele despre lecţia învăţată şi asigurările că de-acum încolo va fi altfel, pentru că ţara are nevoie de soluţii urgente, nu au fost decât ipocrizie şi vorbe spuse într-un moment mai tensionat, după ce au tras o frică zdravănă că ar putea să piardă puterea.
Republica Moldova a fost obligată să-i plătească businessmanului francez Franck Charles Arif, proprietarul companiei Le Bridge, despăgubiri în sumă de 35,1 milioane de lei, conform deciziei definitive a Centrului Internaţional de Reglementare a Diferendelor Investiţionale (ICSID). Guvernul a decis, în şedinţa din 22 decembrie, că Ministerul Finanţelor va achita banii din contul mijloacelor bugetare.
În trimestrul III al acestui an, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit, în medie, pentru o persoană 1787,4 lei lunar. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, acestea au sporit cu 1,8%. În termeni reali însă (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum), veniturile populaţiei au înregistrat o descreştere de 3,1%.
Nu ştim câţi dintre cei 6,2 milioane de votanţi ai dlui Iohannis au împărtăşit ca un cuvânt de ordine metafora „ne-am luat ţara înapoi” cu care câştigătorul din 16 noiembrie şi-a marcat pe internet victoria. Personal nu sunt internaut, dar câţiva internauţi mi-au arătat pe telefoanele lor mobile cu acces online această metaforă-calificativ, folosită probabil pe internet, la sugestia vreunui consilier, tocmai pentru că pe Facebook şi alte reţele de socializare s-a decis soarta prezidenţialelor. Când am văzut metafora, m-am întrebat ce o fi cu parascovenia asta?! A-ţi lua ceva – indiferent ce – înapoi înseamnă că ai deţinut cândva acel ceva! Când o fi fost asta?
Expert-Grup a lansat cel de al doilea număr al Revistei Economice Regionale: Regiunea transnistreană, în care analizează tendințele de creștere și riscurile economice ale regiunii din stânga Nistrului.
Cea mai mare suferinţă a României la 25 de ani de la Revoluţie este blocarea accesului competenţelor către vârfurile societăţii, economiei şi administraţiei de către reţelele şi dinastiile moştenite de dinainte de 1990.
Ne place să credem că blocul comunist s-a prăbuşit brusc în 1989 din dorinţa de libertate a oamenilor. Desigur, a fost şi acest lucru, dar mult mai mult a contat altceva: petrolul. Încă din anii 80, marile puteri ale lumii ştiau că rezervele se vor epuiza în câteva zeci de ani şi că, dacă pun mâna pe ele, vor face foarte mulţi bani.
De-a lungul timpului, Terra a înregistrat dezastre naturale care au produs mari pagube umane şi materiale, iar anul 2014 nu a făcut excepţie. Dezastrele naturale din acest an – cutremure (urmate sau nu de valuri tsunami), inundaţii, erupţii vulcanice, alunecări de teren, secetă – nu au atins, din fericire, proporţiile unora din anii precedenţi.
Uniunea Europeană (UE) nu va anula sancţiunile iniţiate împotriva Rusiei, dar nici nu intenţionează să le înăsprească, a declarat luni, 22 decembrie, într-un interviu pentru Radio Polonia, ministrul polonez de Externe, Grzegorz Shetina, informează agenţia de presă TASS, citată de Agerpres.
Ucraina a decis marți, 23 decembrie, să renunțe la statutul său de țară nealiniată, pentru a se apropia de NATO, după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și conflictul în curs cu rebelii proruși din estul țării, informează AFP și RIA Novosti, citate de AGERPRES.
„Sunt mult mai puternici şi mai periculoşi decât se crede”
Jurnalistul german Juergen Todenhoefer a beneficiat de „privilegiul” de a avea acces în zona ocupată de gruparea teroristă Stat Islamic şi a relatat, în exclusivitate pentru CNN, ce a descoperit în interiorul „califatului” ce se întinde în Irak şi Siria.
Premierul ungar Viktor Orban a vorbit marți, 23 decembrie, în termeni duri la adresa Statelor Unite ale Americii, pe care le acuză de amestec în afacerile interne ale unor ţări din Europa Centrală. El a catalogat drept „pretext” acuzaţiile de corupţie lansate de Washington împotriva Budapestei.
Infanta Cristina a Spaniei, sora regelui Felipe al VI-lea, este trimisă în faţa justiţiei pentru infracţiuni de natură fiscală, o premieră în istoria familiei regale, a anunţat luni, 22 decembrie, tribunalul din Palma de Mallorca, în Insulele Baleare, unde a fost instruit dosarul Noos, relatează AFP, citată de MEDIAFAX.
Regizorul american Oliver Stone, câştigător a trei premii Oscar şi a patru Globuri de Aur, a ales Bavaria (sudul Germaniei) pentru a filma „biopic-ul” despre celebrul agent al NSA, refugiat în Rusia, Edward Snowden, începând din februarie 2015, potrivit paginii de specialitate Cineuropa, citată sâmbătă de EFE, notează Agerpres.
Cunoscutul cântăreţ de blues şi rock Joe Cocker, în vârstă de 70 de ani, a murit luni, 22 decembrie, din cauza unei boli incurabile. Artistul britanic suferea de cancer la plămâni, informează BBC. Potrivit impresarului artistului, citat de AFP, acesta a murit duminică seara, în Statele Unite.
Printre participanţii la întrunirea PEN de la Salonic e şi Boris Pankin, ultimul ministru de externe al fostei URSS (august-noiembrie 1991). Până în 1993 a fost ambasadorul Federaţiei Ruse în Marea Britanie, în prezent – la pensie. Am stat la taclale cu el. În Suedia, a editat două cărţi (de aceea e aici în componenţa delegaţiei suedeze), „100 de zile” (despre ce s-a întâmplat la puciul din august de la Moscova, pe când Gorbaciov era în Crimeea, şi ce a urmat, cât a mai existat URSS) şi un roman, „A doua respiraţie”. Îmi spune cu oarecare mândrie că nordicii l-au făcut membru al Uniunii Scriitorilor. Va edita ceva şila Londra.Întreabă de… Pavel Boţu (nu ştie că fostul prim-secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova s-a sinucis încă în februarie 1987), Andrei Lupan, iar după o pauză – despre Ion Druţă. Îşi aminteşte de activitatea sa de redactor-şef la ziarul „Komsomolskaia pravda” (acum vreo douăzeci de ani şi ceva, până în 1973). Îi spun că, în acea perioadă, un corespondent de-al său mi-a luat un scurt interviu, pe când eram la o conferinţă unională a tineretului de creaţiela Tiraspol,şi l-a publicat pe prima pagină (împreună cu opiniile altora). Despre Pavlov şi Teajelnikov, pe când deţineau (ca pe o… deţinută!) funcţia de prim-secretarla CC-ulkomsomolului sovietic: „Erau unul mai redus decât celălalt”. Despre Lucinschi „al nostru”: îi pare cam lunecos, superficial, cu toate că, la o şedinţă de birou la acel CC, i-a luat apărarea. Vine vorba şi despre jurnalista Kucikina (eu am făcut un schimb de scrisori cu ea): „Sigur, o cunosc, ba chiar am avut un roman cu ea”.
[detalii]»Casa negustorului I.N. Naumov, în care a locuit A.S. Puşkin, azi Casa-muzeu „A.S. Pușkin” (denumire din Registru).
Atunci când sărbătorile se apropie, primul lucru la care ne gândim sunt cadourile pentru cei dragi şi alegerea bradului. Dar cum rămâne cu decorarea mesei de Revelion? Toată familia se strânge pentru câteva ore nu doar pentru a mânca bucate tradiţionale, ci şi pentru a discuta vrute şi nevrute. Dacă masa de Revelion este una deosebită, de ce nu am decorat-o şi pe ea în spiritul sărbătorilor?
Copiii care primesc prea multe cadouri şi recompense materiale din partea părinţilor sunt mai predispuşi la a fi nefericiţi în viaţa adultă, când nu îşi mai permit sau nu mai primesc cadouri, potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite ale Americii, informează dailymail.co.uk.
Iar pentru a gândi pozitiv trebuie să…
Să îţi schimbi limbajul – ACUM. Cuvinte precum “nu pot” şi “probleme” trebuie să dispară din vocabularul tău şi să fie înlocuite cu “pot” şi “provocări”. Cuvintele pozitive sunt primul pas către o gândire pozitivă.
[detalii]»Sprâncenele frumoase oferă expresivitate feţei şi evidenţiază privirea! Le poţi contura cu ajutorul unui şablon sau cu ajutorului unui fard pentru sprâncene. Dar, atenţie! Fardul nu poate fi mai închis decât culoarea naturală a sprâncenelor.
[detalii]»