Agenţia de presă „Novosti-Azerbaidjan” a publicat recent un interviu cu jurnalistul şi politicianul Iurie Roşca, în care acesta s-a referit la confruntarea dintre Occident şi Rusia, menţionând că după destrămarea URSS, elitele occidentale nu au abandonat pentru niciun minut ideea unui control absolut asupra ţărilor apărute pe ruinele fostului imperiu, reuşind să impună acestora propriile modele politice, economice şi sociale.
Ieri, la Chişinău a avut loc prima întrevedere din acest an a reprezentanţilor politici în reglementarea transnistreană, de la Chişinău şi Tiraspol, Victor Osipov şi Nina Ştanski.
Şeful PLDM, Vladimir Filat, a declarat recent că alegerile locale ar putea fi amânate până după 25 octombrie, data limită la care acestea ar trebui organizate, conform prevederilor legale. Amânarea ar putea avea loc în cazul în care aleşii ar da dovadă de voinţă politică pentru a realiza reforma administrativ-teritorială, a mai precizat el.
Recentele declaraţii ale lui Vladimir Filat despre nevoia de a amâna alegerile locale pe motiv că ar fi nevoie să se realizeze o reformă a administraţiei publice locale a stârnit valuri de comentarii şi interpretări. Tot Filat susţinea cu aceeaşi ocazie că statul ar pierde din cauza actualei structuri a puterii locale circa 110 milioane de dolari anual.
Săptămâna trecută, Parlamentul a prelungit termenul de activitate a comisiei de anchetă privind situaţia de pe piaţa valutară. La moment se discută structura şi forma raportului care urmează a fi prezentat plenului Parlamentului. Procesul de documentare mai continuă însă.
Claudio Mutti este filozof şi eseist italian născut la Parma în 1946, adept al Tradiţiei format pe linia lui Friedrich Nietzsche, Werner Sombart, Rene Guenon, Julius Evola, Mircea Eliade. Autor a multiple cărţi şi articole dedicate acestor şi altor gânditori, expert în domeniul marilor religii ale lumii, cercetător al limbilor ugro-finice, un bun cunoscător al limbii şi culturii române şi autor al mai multor cărţi apărute în România. Este redactor-şef al ediţiei italiene a revistei EURASIA.
În urma colocviului dedicat lui Jean Parvulesco acum câteva săptămâni la Bucureşti, participanţii la acel for au convenit să fondeze o asociaţie care să-i poarte numele celebrului om de cultură.
A început curăţarea „din interior” a sistemului de elementele corupte, a declarat noul ministru de Interne, Oleg Balan, miercuri, 11 martie, în cadrul unei conferinţe de presă. Declaraţia a urmat unei descinderi care a avut loc cu o zi mai devreme la Inspectoratul General de Poliţie, soldată cu mai multe percheziţii, în cadrul cauzei penale pe faptul creării unei scheme ilegale de sustragere şi delapidare a banilor publici. Dosarul a fost intentat la 26 ianuarie curent, fiind iniţiat de procurori la solicitarea Direcţiei operaţiuni speciale a IGP.
Preţurile medii de consum au crescut în februarie curent cu 2,2% faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna februarie 2014, preţurile au sporit însă cu 6,5 la sută.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este de părere că Uniunea Europeană ar trebui să aibă o armată proprie, în contextul relațiilor tot mai tensionate cu Rusia legat de Ucraina. O asemenea forță i-ar permite UE atât să facă față noilor amenințări de lângă frontierele sale, cât să și apere valorile europene, a subliniat Juncker, într-un interviu publicat pe data de 8 martie de Welt am Sonntag, informează AFP, citată de Agerpres.
Yuri Biryukov, un consilier apropiat al preşedintelui Petro Poroşenko, a criticat sistemul militar de recrutare al Kievului, exprimându-şi opinia într-o postare pe contul său de Facebook, potrivit antena3.ro. Acesta afirmă că politica actuală de înregimentare se bazează mai mult pe „scursura societăţii ucrainene”.
Economia Poloniei a înregistrat pierderi de 500 de milioane de dolari (466 de milioane de euro) din cauza embargoului impus Rusiei de către Uniunea Europeană, a anunţat ministrul polonez al Economiei, Janusz Piechocinski (în imagine), citat de site-ul postului Radio Polonia, potrivit Mediafax.
Peste 210.000 de morți, jumătate din populație strămutată și o țară în ruină: declanșată în urmă cu patru ani, revolta din Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad s-a transformat într-un război devastator, notează miercuri, 11 martie, AFP, citată de Agerpres.
Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe, amplasat pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 16 (colţ cu str. Bucureşti).
5.VIII.1995
Alaltăieri, i-am telefonat domnului director de la Ed. „Eminescu”, Nelu Oancea: acceptă să-i trimit manuscrisul dialogic cu barosanii. Vor intra: Baltag, Breban, Ciobanu (Mirecea), Neagu, Mincu, Paler, Puslojić (nu-l voi trece în cel pentru „Glasul”?), Romanescu, Simion (de altfel, tipărit în nr. 8 al „Contrafortului”; odiseea cu poza, desenul…), Zeletin şi alţii, printre care şi ego, de calibru mai în devenire de generaţii 70-80-iste.