FLUX - Citeste FLUX continuuroFLUX - Citeste FLUX continuu60<![CDATA[Anunț]]>

]]>
<![CDATA[e-FLUX]]> ]]><![CDATA[Prima sută de zile a lui Gaburici ]]>Premierul Chiril Gaburici şi-a prezentat raportul privind activitatea de 100 de zile a Guvernului, enumerând printre realizări continuarea reformelor şi lupta cu corupţia. Potrivit acestuia, s-a acţionat „în forţă, în ciuda tuturor presiunilor şi jocurilor politice”. 

Prim-ministrul a menţionat că în primele 100 de zile au fost iniţiate un şir de reforme „de importanţă vitală pentru ţară” şi au fost realizate acţiuni care să le aducă cetăţenilor „siguranţă în ziua de mâine”.

]]>
<![CDATA[O poveste de succes cu final lamentabil]]>În ultima perioadă, sondajele de opinie atestă o scade bruscă a numărului celor care pledează pentru aderarea la Uniunea Europeană (chiar dacă preşedintele Timofti a declarat la summitul de la Riga că majoritatea cetăţenilor RM îşi văd viitorul în UE). Barometrul de Opinie Publică, realizat acum câteva săptămâni, arăta că 50 la sută dintre moldoveni ar prefera aderarea la Uniunea Vamală, în timp ce procentul celor care ar opta pentru Uniunea Europeană a scăzut până la aproximativ 30 la sută. (Sondajele anterioare arătau o repartizare aproape egală între cele două opţiuni.) Până de curând, cei mai mulţi vedeau motivul ba în propaganda antieuropeană, ba în inerţia din capul oamenilor, care, chipurile, s-au obişnuit să privească cu jind înspre Est, ba în faptul că producătorii nu vor, din comoditate, să se modernizeze, pentru a se putea reorienta către piaţa occidentală.

]]>
<![CDATA[Câte milioane a costat sistemul de vot instalat în Parlament]]>Sistemul electronic de vot, instalat în clădirea renovată a Parlamentului acum un an, despre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice a scris în februarie 2015 că rămâne obiect de decor în cadrul şedinţelor plenare ale legislatorilor, a costat aproape 13 milioane de lei. Detaliile despre preţ ne-au fost oferite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor după ce acum câteva luni reprezentanţii aceleiaşi instituţii, responsabilă de instalarea şi buna funcţionare a tehnicii, precum şi şefii de la compania care a executat lucrările au refuzat să facă publice informaţiile privind costurile, invocând „secretul de stat”.

]]>
<![CDATA[Jocurile de noroc nu i-au adus noroc şefului adjunct al Camerei de Licenţiere]]>Procurorii anticorupţie, ofiţerii CNA, împreună cu inspectori de la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat au efectuat ieri peste 50 de percheziţii în toată ţara la mai multe firme care prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc. Totodată, a fost percheziţionat şi biroul şefului adjunct al Camerei de Licenţiere, care este bănuit de protecţionism. În urma acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate acte şi alte probe relevante pentru cauza penală.

]]>
<![CDATA[Unde au dispărut fraierii?]]>Parlamentarii nu se vor întruni în şedinţe plenare timp de două săptămâni, adică până la data alegerilor locale generale din 14 iunie, a comunicat serviciul de presă al Legislativului.

Decizia a fost luată în cadrul Biroului Permanent al Parlamentului, pentru ca deputaţii să se poată implica cu toate forţele în campania electorală pentru locale.

]]>
<![CDATA[Unde s-au dus banii din garanţia acordată de Guvern]]>Consilierul pe probleme financiare a prim-ministrului, Natan Garştea, a explicat pe blogul său în ce scopuri au fost utilizate mijloacele din garanţia acordată de Guvern pentru BNM. Contrar opiniei generale, cum că banii respectivi vor fi utilizaţi pentru a salva cele trei bănci cu probleme, realitatea este cu totul alta, precizează acesta.

]]>
<![CDATA[Cum şi din ce cauză se pierd banii publici în autorităţile publice locale]]>În 2014, suma neregulilor constatate în gestiunea banilor publici identificate de Curtea de Conturi a fost de 8 miliarde de lei, în timp ce 1/3 din pierderi au loc în cadrul Autorităţilor Publice Locale (APL). Iregularităţile survin, în mare parte, din lipsa voinţei politice şi a incompetenţei funcţionarilor publici, se arată într-un studiu al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, care analizează cauzele acestor pierderi.

]]>
<![CDATA[Preţul alimentelor, la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani]]>Indicele preţurilor la produsele alimentare, la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a continuat să scadă şi în luna mai 2015, atingând cel mai redus nivel înregistrat după luna septembrie 2009, în condiţiile în care preţurile la cereale s-au diminuat substanţial pe fondul perspectivelor favorabile pentru recoltele din acest an, informează FAO, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

]]>
<![CDATA[Era necredinţei. „Scrisori din continentul Paranoia”]]>De 200 de ani omenirea, cel puţin pe versantul ei euro-atlantic, a păşit într-o eră necredincioasă, cum o defineşte Eagleton, şi totuşi examinarea profilului fenomenologic al unei asemenea bizare epoci este destul de timidă. Pe fondul acestei timorări a spiritului uman se accentuează latura agresivă a timpului necredinţei şi a apostolilor lui. În această dizabilitate a spiritului putem diagnostica o slăbiciune nu a „credincioşilor”, câţi au mai rămas într-o lume necredincioasă, ci a „ştiinţificilor”. Când religiosul coboară, ştiinţificul este cel chemat să se confrunte cu universul gol, vidat de sens şi deci de Dumnezeu (cu lumea fără de religie). Știinţificul ar trebui să dovedească, prin vocaţia lui, ne spune Max Weber, „curajul să-şi aţintească privirea în vid”. O face el astăzi? Mult prea puţin, fiindcă epoca l-a dezputernicit pe el însuşi, ca tipologie umană, l-a preschimbat într-un şchiopătat ahasver al spiritului ştiinţific.

]]>
<![CDATA[„Lista neagră a Rusiei” şi replica Parlamentului European]]>Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat marţi, 2 iunie, că ambasadorului Rusiei pe lângă Uniunea Europeană i-a fost interzis accesul în legislativ, în replică la lista întocmită de Kremlin cu 89 de cetăţeni europeni, critici ai politicii Moscovei, declaraţi indezirabili în Rusia, transmite AFP, citat de Agerpres.

Mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit săptămâna trecută o listă neagră cu numele a 89 de politicieni din 17 state UE, foşti şi actuali parlamentari europeni, cărora li se interzice intrarea în Rusia.

]]>
<![CDATA[Economia Ucrainei scade cu 9% în acest an]]>Fondul Monetar Internaţional a scăzut drastic prognoza pentru economia profund afectată de război a Ucrainei pentru 2015. Dacă în aprilie instituţia anticipa că declinul economic se va situa la 5% în acest an, cea mai recentă estimare indică o scădere de 9%, ceea ce pune presiune pe guvernul de la Kiev pentru a ajunge la un acord cu creditorii privaţi pentru restructurarea datoriei externe, scrie Ziarul Financiar.

]]>
<![CDATA[Ungaria este ameninţată cu eliminarea din UE dacă introduce pedeapsa cu moartea]]>Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a trimis un avertisment Budapestei. Guvernul ungar trebuie să abandoneze ideea introducerii pedepsei cu moartea, în caz contrar ţara sa va trebui să părăsească Uniunea Europeană, a declarat Jean-Claude Juncker, într-un interviu acordat ziarului german Süddeutsche Zeitung, citat luni, 1 iunie, de presa internaţională.

]]>
<![CDATA[ Leo BUTNARU. ZĂPĂCEALA DE LA HERCULANE]]>

(Pagini de jurnal)

12.XI.1995

Printr-un angajament pentru „Telematinal”, îngheţăm vreo 2,5 ore în atelierul pictorului Vasile Cojocaru, dimpreună cu amfitrionul şi vopseaua de pe penel. În fine, vine mica-tinerica Silvia Caloian (care i-ar fi numele din buletin?) şi înregistrăm ceea ce înregistrăm, după care, în tandem cu domn’ pictor, „tundem” nişte coniecel şi ceva „Kagor” (pe acesta ni l-a lăsat Andrei Burac) şi – ferice deznodământ! – după varii schimbări de subiecte de discuţie, generozitatea maestrului mă îmbogăţeşte cu o pânză frumoasă, „Dimineaţa în Deltă”. Păi da, pentru mine e mult-spunătoare această lucrare, eu fiind cel care cu sete şi foame de minunăţii acvatico-floro-celeste am admirat de două ori, în iunie şi septembrie (târziu), această Românie a undelor, adâncimilor, nuferilor, sălciilor şi păsăretului.

]]>
<![CDATA[ MONUMENTELE ISTORICE ALE CHIŞINĂULUI. Casă de raport cu unităţi comerciale la parter]]>Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe, amplasat pe strada Armenească, 24 A, B (colţ cu str. Şciusev).

Datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. În 1940 este atestat proprietar Pacter Abram, Kaţ şi Glicman. Proprietatea imobiliară consta din două clădiri.

]]>
<![CDATA[e-FLUX]]> ]]><![CDATA[Lichidarea celor trei bănci – depăşirea crizei ori ştergerea urmelor?]]>Ideea de a lichida Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank îşi găseşte noi susţinători. Dacă acum două săptămâni premierul Gaburici vorbea despre asta ca despre o opinie personală, zilele acestea şi spicherul Andrian Candu a afirmat că, la moment, lichidarea acestor bănci este soluţia optimă pentru depăşirea crizei din sistemul financiar-bancar.

]]>
<![CDATA[Legea Procuraturii provoacă polemici în Parlament. Se încearcă doar mimarea reformei]]>Proiectul noii legi cu privire la Procuratură a stârnit dispute printre parlamentari. Dezbaterile au durat mai bine de trei ore, timp în care mai mulţi deputaţi şi-au arătat nemulţumirea faţă de documentul care, potrivit lor, contravine Constituţiei.

Mărul discordiei a fost prevederea ce vizează modalitatea de numire a procurorului general şi durata mandatului acestuia, informează UNIMEDIA.

]]>
<![CDATA[ONG: Proiectul Rovina, o nouă Roşia Montană. Apusenii, transformaţi într-o carieră de suprafaţă]]>Mining Watch România condamnă Guvernul României pentru acordarea licenţei de exploatare a cuprului şi aurului pentru zăcământul Rovina, arătând că proiectul este o nouă Roşia Montană şi un nou pas în transformarea Munţilor Apuseni într-o imensă carieră de suprafaţă, potrivit Mediafax.

]]>
<![CDATA[BNM continuă să înăsprească politica monetară]]>Banca Naţională continuă să înăsprească substanţial politica monetară. Consiliul de administraţie al băncii centrale a decis astăzi să majoreze rata aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt, de la 13,5 la sută la 14,5 la sută.

BNM a mai decis că rata de bază aplicată la creditele overnight va creşte de la 16,5% la 17,5% anual, iar la depozitele overnight – de la 10,5% până la 11,5%.

]]>
<![CDATA[Cine pune „bombe” înainte de alegerile locale şi ce scop urmăreşte?]]>Miercuri, 27 mai, chiar de dimineaţă, reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie ne-au avertizat că avem adepţi ai grupării jihadiste Stat Islamic (SI) pe teritoriul ţării. Poliţia a identificat 11 persoane, majoritatea originari din republicile caucaziene, care închiriau o casă într-un sector al capitalei. Potrivit sursei, aceştia racolau cetăţeni pe teritoriul Republicii Moldova pentru a pleca să lupte în Siria, de partea grupării SI. Oamenii legii au precizat că Republica Moldova nu este ţinta unor atacuri teroriste, dar că riscă să devină un teritoriu de tranzit pentru forţele respective. 

]]>
<![CDATA[Parteneriatul Estic, ”un tablou” cu rama spartă]]>După Vilnius, sensul politicii europene s-a îndreptat, cu toate asigurările, spre eşec. Cel mai bine a ilustrat această stare Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului Europei, care a precizat că statele membre ale Parteneriatului Estic nu au nicio perspectivă europeană, după ce în perioada când era prim-ministru îşi exprima satisfacţia faţă de perspectiva de „succes” ce se înfăţişa acestor state.

]]>
<![CDATA[Falimentarea României. 1256 de mari întreprinderi distruse în 25 de ani]]>Dacă până în 1989 România avea câteva sectoare industriale care concurau cu orice firmă din Vest, după evenimentele din decembrie lucrurile s-au schimbat radical, se constată într-un material publicat de activenews.ro.

]]>
<![CDATA[De ce am avut criză de medicamente – statul a tăiat 6 milioane de euro din finanţarea sănătăţii ]]>Anul trecut, autoritățile din sănătate au redus cheltuielile pentru toate nivelurile de asistență medicală – pentru urgență, medicina de familie și chiar pentru spitale, în cazul cărora bugetul total a fost redus cu 65 de milioane de lei. Acesta ar putea fi și un răspuns la întrebarea de ce la sfârșitul anului nu mai existau medicamente în spitale.

]]>